Ce este un Earthship?

Earthship-ul reprezinta o casa complet independenta construita din materiale reciclate precum cauciucuri uzate, doze de aluminiu, sticla, lemn sau beton si care isi controleaza propria racire, incalzire si electricitate. Termenul de “Earthship” este abrevierea a tot ceea ce inseamna o constructie ce are la baza un proiect autonom si independent economic.
Ceea ce este incredibil la acest gen de constructii este cat de luxoase pot fi, pe langa faptul ca sunt practice si ocrotesc mediul inconjurator. Aceste tipuri de constructii sunt ideale in cazul in care doresti sa te desprinzi de viata de oras si sa traiesti intr-un mod natural si independent.
Ce ofera? In primul rand libertate – in orice moment. In al doilea rand poate fi construita de aproape oricine. In acelasi timp, costurile traiului cum ar fi electricitate, gaz, incalzire, apa si canalizare sunt reduse. Nu in ultimul rand, te desprinzi de dependenta pe care sistemul ti-o ofera ca fiind unica solutie. Orice sistem Earthship include colectarea de apa, canalizare proprie, electricitate ecologica si reciclarea deseurilor. Aici sunt cateva motive pentru care poti sa optezi spre acest tip de locuinta.

1. Earthshipurile sunt incredibile. Poate fi construit aproape in totalitate din materiale reciclate, si in acelasi timp sa ofere un comfort nemaipomenit.

2. Iti poti cultiva propria ta mancare. Includerea unui sistem de incalzire solara pasiv este parte din procesul crearii unui earthship. Sistemele solare pasive pot servi de asemena ca sera, oferindu-ti posibilitatea de a avea o mica ferma. Gandeste-te cum ar fi sa ai propriile tale legumele proaspete!

3. Eficient in privinta apei – perfect pentru conditiile secetoase.
Earthshipurile sunt construite sa colecteze apa de ploaie si sa recicleze cat de multa apa este posibil. Apa colectata de pe acoperis este dirijata intr-o cisterna, canalizata si filtrata pentru chiuveta si dusuri. Apa care nu este folosita sau este “murdara” poate fi dirijata spre sera pentru udarea plantelor. Nu se pierde nici un strop. Incalzirea apei se face cu ajutorul soarelui, a biodieselului sau gazului.  Daca este necesar, poate fi racordata si la sistemul de apa curenta a orasului.

4. Energie la costuri mici. Earthshipurile sunt incredibil de eficiente atunci cand este vorba despre energie, ceea ce inseamna sa ai cateva panouri solare si poate si o turbina de vant. Pentru incalzire, iti instalezi un sistem de soba inteligent si ieftin. Exista metode care nu sunt costisitoare, si in accelasi timp, ofera caldura mare.

5. Un alt beneficiu este ca nu ai facturi. Este o incantare sa vezi ca gramada de facturi cu care erai obisnuit s-a redus consistent.

6. Sunt usor de construit. Exista multe exemple de tinere cupluri care si-au construit singuri propria locuinta, fara ajutor doar in 3 luni, fara ca sa fie experti in asa ceva.

7. Costul nu este foarte mare daca folosesti materiale reciclate. Gandeste-te cum ar fi sa iti construiesti o locuinta comfortabila, decenta si independenta.

Construirea unei astfel de locuinte reprezinta un prim pas spre evolutie, spre a construi o lume mai curata, care sa traiasca in acord cu mediul inconjurator. Intr-o societate in care tehnologia este din ce in ce mai avansata, datoria noastra este sa tinem pasul cu ea si sa folosim ceea ce ne ofera pentru a ne autosustine si a ne reda dreptul la libertate. Earthship-ul este o solutie venita in intampinarea celor care isi doresc un mod de viata alternativ, curajos si responsabil. In acelasi timp, reprezinta un mijloc de durata prin care sa incepem sa dezvoltam un mod de viata prin care sa oferim respect naturii si planetei.

Pentru unii oameni ideea pare foarte atractiva. Pentru altii insa, obisnuiti cu confortul oferit de viata de la oras, poate fi o provocare. Fiecare dintre noi este diferit, si trebuie sa alegem varianta care ni se potriveste cel mai bine. Faptul de a avea variante alternative este totusi un prim pas spre a avea un trai care sa ne ofere perspectivele dorite.

 

Constiinta Colectiva

Comments

comments

One Comment:

  1. Pingback: 5 Tipuri de case ECO fascinante – Constiinta Colectiva

Comments are closed