5 Tipuri de Case Eco Fascinante

Avand in vedere decaderea sistemului monetar si al economiei din ziua de azi, ar trebui sa ne orientam spre construirea locuintelor care sa ne aduca mai aproape atat de natura, cat si de noi insine.

Sunt foarte multe tipuri de case ecologice care pot fi construite cu foarte putine resurse materiale si care dau un rezultat extrem de practic, dar si atragator.

In cele ce urmeaza, sunt prezentate cateva tipuri din acesta categorie:

EARTHSHIP

Acest gen de case este probabil cel mai raspandit din categoria “sustenabilitate”.

Se pot construi aproape in totalitate din materiale reciclabile (cauciucuri de masina, sticle, pet-uri, cutii de aluminiu, etc.)

Mai multe detalii despre acest tip pot fi gasite in articolul “Ce este un Earthship?”

earthships1

CASE PITICE “HOBBIT”

Cine nu si-ar dori sa locuiasca intr-o astfel de casa ?

Un exemplu de acest fel se afla sub numele de “A Low Impact Woodland Home“, adica o casa din lemn cu impact redus. Constructia acestei case a durat 3 luni, si a costat undeva sub 3000 de lire sterline.

Proprietarul si creatorul a folosit materiale gasite din apropierea proprietatii precum pietre, crengi etc., si pentru izolarea peretilor a folosit baloti de paie tencuiti cu lut. Acoperisul este facut din crengi, este izolat cu folie de plastic si tencuit cu lut. Aceste case sunt extraordinare deoarece sunt construite in pamant, au un acoperis verde si ofera o conexiune foarte puternica cu natura – la constructia ei sunt folosite in cea mai mare parte doar materiale naturale. Dintre casele de acest gen, “Hobbit”-urile sunt cele care au cel mai mic impact si par a face parte din peisajul naturii.

 

CASE “COB” – CASE DIN LUT

Aceste case se spune ca sunt facute sa reziste 500 de ani.

Cum este posibil acest lucru ?

 

 

In constructia lor se foloseste un amestec de lut si paie, a caror combinatie este denumita “COB”.

Precum celorlalte tipuri prezentate mai sus, o astfel de casa se poate construi cu un buget redus – aproximativ 3000 euro.

Sunt extrem de durabile la intemperii severe si ofera o nota uimitoare de magie.

Peretii unei case COB au in general o grosime de aproximativ 24 cm, iar ferestrele sunt corespunzator adancite, oferind casei un aspect caracteristic calduros. Peretii grosi ofera masa termica excelenta, care mentine foarte usor caldura in timpul iernii si racoare in timpul veriiMaterialul are o lunga durata de viata chiar si in climate ploioase, cu conditia de a avea o fundatie inalta cu un acoperis care o protejeaza.

Puteti gasi AICI mai multe modele de gen COB.

 

CASE EARTHBAG

Earthbags poate fi o alternativa ideala la COB in zonele in care solul contine un procent mic de lut si este mai usoara constructia domurilor precum si a altor structuri rotunjite. La fel ca si casele Hobbit, acestea par sa faca parte din peisaj intr-un mod armonios.

Aceste locuinte confortabile si primitoare sunt facute din saci de rafie plini cu pamant umezit batatorit deasupra.

 

CASE CORDWOOD

Sunt atractive prin impactul lor vizual, maximizarea spatiului interior (cu un plan rotunjit), economie de resurse, precum si de usurinta lor de a fi construite. Lemnul reprezinta de obicei aproximativ 40-60% din perete, portiunea ramasa fiind obtinuta dintr-un amestec de mortar si material izolant.

Sunt realizate din lemne stivuite precum lemnul de foc si cantitati mari de mortar. Bustenii decojiti, care variaza intre 12-36 cm, pot fi incorporati fie in pereți, fie in structurile de rezistenta rotunde sau în combinatie cu structura de sustinere a cladirii . Casele Cordwood sunt facute de obicei dintr-un lemn mai moale, cum ar fi cedru si pin, deoarece acestea sunt mai stabile la  expansiune si contractie . Aceste ziduri ofera atat o izolatie termica de succes, cat si rezistenta.

Credem in circulatia  libera a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.
Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, preluarea informatiilor se poate face prin simpla citare si trimitere spre adresa acestui site.

Comments

comments