Procesul de Individuatie: Gasirea Sinelui Autentic

Procesul de individuație este un termen creat și discutat de celebrul psiholog Carl Gustav Jung, pentru a descrie drumul unei persoane spre a deveni conștientă de sine, atât prin integrarea aspectelor conștiente, cât și inconștiente, inclusiv ale umbrelor sale (partea renegată și ascunsă din fiecare dintre noi, care există în fundalul vieții de zi cu zi).

Conectându-ne la vocea noastră interioară – la sinele nostru autentic – devenim conștienți de vocația noastră adevărată. Această conexiune reprezintă călătoria spre persoana care trebuie să devenim. Aceasta este călătoria noastră spre propria totalitate. Încă de la începuturile omenirii, au existat oameni care și-au pus întrebări despre una dintre cele mai fundamentale aspecte ale vieții: “Cine sunt eu?”

Probabil că mulți dintre noi și-au pus această intrebare măcar o dată în viață și totuși, câți putem spune că trăim o viață complet autentică? În căutarea noastră de a fi aprobați de apropiații noștri, de părinți, de colegi, de mentori sau chiar de străini, lăsăm adesea deoparte exact ceea ce ne spune intuiția că este sănătos pentru sufletul nostru. În mod ironic, energia pe care o folosim pentru a ne suprima vocea interioară este exact acea energie creativă care are scopul de a ne ghida spre ceea ce numim vocație. Teama de eșec sau stima de sine scăzută sunt de cele mai multe ori motivele prin care ne suprimăm în mod inconștient pasiunile – prin simplul fapt că nu știm să le recunoaștem valoarea.

Prin această suprimare a vocii interioare, adevăratul nostru potențial și capacitatea de a duce o viață plină și fericită sunt limitate. Deși ne dorim să credem că suntem conștienți de majoritatea gândurilor, sentimentelor, acțiunilor și comportamentul nostru, toate dovezile sugerează contrariul. Societatea ne condiționează conștiința. Și astfel, rămânem inconștienți de sinele nostru adevărat cel puțin pentru prima jumătate a vieții. Până în momentul în care decidem să trăim la potențialul nostru maxim, majoritatea suntem, de fapt, adormiți.

Dar cum ajungem acolo? Cum putem lucra spre individuație, pentru a trăi viețile care suntem destinați să le trăim și să fim oamenii care știm că putem să fim?

Ca adulți, procesul nostru de individuație este mult mai complex decât la copii, deoarece majoritatea dintre noi am petrecut aproximativ toată viața apărând niște măști, care am crezut că ne reprezintă și ne-am asumat niște roluri care se potrivesc “de minune” cu așteptările societății, fapt ce ne împiedică să devenim conștienți de ceea ce se află cu adevărat în sufletul nostru. Cu toate acestea, la un moment dat, inconștientul va începe să dea semne de trezire, și va trece în mod neașteptat în planul conștient. Acestea sunt momentele de declin sau pierderi accidentale de temperament. Straturi după straturi, ființa noastră începe să se „dezbrace” de ceea ce nu îi mai este de folos, iar aceste momente vin în viața noastră pentru a ne ajuta să acceptăm anumite aspecte pe care am refuzat să ni le recunoaștem. Procesul de reactualizare a sinelui este posibil doar prin asumarea aspectelor inconștiente care au stat atât de mult timp latente. Urmând aceste sarcini simple de mai jos, putem învăța cum să dăm ascultare acestei voci autentice din interiorul nostru:

1. Visele: Așa cum susține si Jung, visele sunt poarta prin care inconștientul comunică cu mintea noastră conștientă. Sinele, care este sursa înțelepciunii noastre interioare, știe întotdeauna ce anume este mai bine pentru noi în fiecare moment. Cu toate acestea însă, el nu poate comunica cu noi prin limbaj. În schimb, utilizează simboluri și imagini. Sinele nu poate comunica direct minții noastre conștiente, așadar, conform psihologiei Jungiene, acesta ne trimite mesaje prin intermediul viselor noastre. 

“Visele sunt scrisorile Sinelui pe care acesta ni le scrie în fiecare noapte”. Marie-Louise von Franz, “Calea Visului”.

Anthony Stevens, analist jungian, vorbește despre faptul că Jung susținea că un factor crucial care determină cât de conștienți suntem, este participarea la visele noastre și felul în care aducem în planul conștientului ceea ce este inconștient.  Lucrând cu aceste aspecte ale viselor, ne trezim la propria realitate, devenim conștienți de noi inșine, și atingem totalitatea.

2. Recunoașterea limitărilor care ne-au fost impuse în copilărie. De cele mai multe ori, recunoașterea limitărilor necesită să aruncăm o privire inapoi, spre propriul trecut. Ai simțit vreodată că ai făcut anumite lucruri doar pentru a-i mulțumi pe cei din jurul tău, chiar dacă acele lucruri nu făceau parte din ceea ce iți dicta inima? Care sunt acele experiențe din viața ta, la care ai renunțat, și pe care acum le regreți? Ofera-ți puțin timp să asculți ce simți cu adevărat despre trecutul tău, pornind de la perioada copilariei tale și gândește-te dacă există anumite experiențe care ai fi preferat să fi fost diferite? La fiecare experiență identificată, pune-ți următoarele întrebări: Cum anume ai schimba-o? De ce? În ce fel s-ar fi schimbat viața ta? Ce fel de persoană crezi că ai fi fost acum, pe baza experiențelor identificate?

3. Reactualizarea intereselor și hobby-urilor.  Niciodată nu este prea târziu sa învățam lucruri noi. Citește, pictează, participă la concerte, la workshop-uri, fă sport sau înscrie-te la cursuri de gătit. Fă încercarea de a descoperi cât mai multe lucruri noi, chiar și pe acelea care crezi ca nu ai putea să le faci. S-ar putea să rămâi surprins când îți vei descoperi talente și pasiuni interioare, pe care probabil că nici nu te-ai fi gândit că le ai.

4. Meditația zilnică. Există multe motive pentru care mulți oameni se apucă de practici precum yoga și meditația, nu numai pentru multiplele beneficii pe care acestea ni le oferă sănătății. Aceste practici ne învață să ne concentram mai ușor, să ne antrenăm creierul pentru a fi mai receptiv la mesajele ascunse ale sufletului, să ne accesăm inconștientul în moduri în care nu ar fi posibil altfel. Meditația, numită în limba engleză și “mindfulness”, Yoga, Tai Chi, Qi Gong, Wuji, Tai Kwan Do și așa mai departe, sunt modalități de a vă accesa inconștientul dintr-un spațiu în care vă puteți conecta și asculta vocea interioară fără a fi deranjat de lumea exterioară.

5. Folosirea unui jurnal. Când combinăm scrisul cu procesul de individuație, ne conectăm la universul inconștientului prin direcție și scop. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a ne debloca aspecte ale inconștientului și de a ne recunoaște dorințele prin scris. Jurnalul poate fi oglinda noastră, reflectând înapoi adevăratul nostru sine – Ce simți despre anumiți oameni sau situații? De ce ai simțit în acest fel? Cum ai reacționat în momentele respective și de ce ai făcut-o în acest mod? Care sunt cele mai mari dorințe ale tale și cum le poți îndeplini?

6. Consilierea. Poate că este adesea dificil să ne punem singuri întrebările pe care trebuie să ni le adresăm pentru a ne confrunta cu anumite adevăruri personale. Consilierea profesională, precum psihologia, astrologia, anumite sisteme de dezvoltare personală (Human Design, Cheile Genelor, Eneagramele) ne pot ajuta să surprindem și să descoperim aspectele inconștiente ale personalității noastre, ajutându-ne să ne conștientizăm propriile defecte, sa le acceptăm, iar apoi să le transformăm înspre beneficiul nostru și a celor din jur.

Un pas important spre individuație este dorința de a recunoaște modele repetitive ale comportamentului nostru. Odată ce începem să lucrăm în sensul descoperirii sinelui autentic, începem de asemenea să trăim la unison cu scopul vieții noastre, iar acesta începe să înflorească în noi prin armonie și inspirație.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.