Introducere în Human Design


Ce este Human Design?

 

Human Design este o cunoaștere care poate fi folosită pentru a înțelege cum funcționează energia în corpul nostru. Harta de Human Design folosește calcule astrologice, pe care mai apoi le transformă în hexagrame de I-ching. Fiecare dintre aceste hexagrame este localizată într-un anumit centru (figură geometrică care se colorează în funcție de harta fiecăruia), îndeplinind funcții specifice. Ceea ce revelează harta Human Design într-un mod absolut fascinant, este o modalitate de decodare a aspectelor mecanice ale aurei noastre. Altfel spus, ne arată cum anume comunicăm la nivel energetic unii cu alții și cu aspectele planetare.

Cu siguranță că fiecare dintre noi am observat faptul că ne simțim diferit atunci când suntem înconjurați de oameni diferiți. Unii oameni ne fac să ne simțim mai inspirați, cu alții devenim mai vorbăreți, alții ne ajută să ne conectăm mai mult cu corpul nostru, alții ne provoacă să devenim mai competitivi sau tensionați, cu alții devenim mai emotivi, iar cu alții suntem mai împământați. Fiecare om are semnătura sa energetică individuală și emite și/sau receptează energiile celorlalți. În acest sens, harta de Human Design ne ajută să înțelegem cum anume, în mod specific, ne conectăm unii cu alții la nivel energetic.

 

Ce beneficii aduce Human Design?

 

Human design are potențialul de a te ajuta să înțelegi felul în care energia ta funcționează, ceea ce înseamnă că poți găsi multe explicații referitoare la felul în care te-ai simțit deseori în anumite situații, dar probabil că niciodată nu ai înțeles „de ce?”. Este foarte probabil ca în momentul în care începi să îți înțelegi harta, să ai senzația că deja știai aceste lucruri despre tine, și în acest sens, Human Design vine lângă tine cu o confirmare și cu un sprijin, ajutându-te să înțelegi cum poți să îți folosești energia în cel mai constructiv mod posibil pentru tine și pentru ceilalți. Cel mai important beneficiu al Human Design-ului este acela de a te ajuta să te conștientizezi, să îți recunoști energia și să ți-o onorezi – să prinzi încredere în cine ești cu adevărat și să înveți să lucrezi cu energia ta – să o cizelezi și să o rafinezi, pentru ca ulterior, să evoluezi și să devii mai înțelept. De asemenea, Human Design îți oferă o nouă perspectivă asupra modului în care interacționăm cu lumea, ajutându-ne să trăim mai armonios unii cu alții, prin acceptarea propriei persoane și a celor cu care trăim.

 

Cei 9 Centrii 

 

În momentul în care se face calculul hărții de Human Design, primul lucru pe care îl vom observa este existența a 9 centrii, care sunt legați de anumite organe sau glande ale corpului uman. De asemenea, vom mai vedea că anumiți centrii se colorează, iar alții rămân albi. În același fel, unele canale (care conectează centrii) se colorează în negru sau roșu, iar altele rămân albe. Atunci când un centru este colorat, înseamnă că există un flux constant de energie între cei doi centrii, care sunt conectați unul de altul printr-un canal. Fiecare centru are o funcție specifică, și în funcție de ce anume este activat sau definit în harta personală, putem înțelege cum accesăm acea energie pe parcursul vieții. În următoarele rânduri, găsiți denumirile celor 9 centrii și funcțiile lor atât în cadrul organismului uman, cât și din punct de vedere energetic.


Centrul Capului / Centrul Inspirației ( engl. „Head Center”)

Este legat de glanda pineală și reprezintă un centru de presiune. Mai exact, este vorba despre presiunea inspirației.

Centrul Ajna / Centrul Minții  (engl. „Ajna Center”)

Este legat de glandele pituitare și reprezintă centrul conștienței mentale, centrul gândirii.

Centrul Gâtului /  Centrul Expresiei (engl. „Throat Center”)

Este legat de glanda tiroidă și paratiroide și reprezintă centrul manifestării, articulării și al expresiei.

Centrul Sinelui / Centrul G sau Ji (engl. „G Center”)

Este legat de ficat și sânge și reprezintă centrul identității, al direcției și al iubirii.

Centrul Inimii / Centrul Motivației (Heart / Ego Center)

Este legat de stomac, inimă, vezica biliară și glanda thymus și reprezintă centrul motor al motivației și al voinței.

Centrul Plexului Solar / Centrul Emoțiilor ( engl. „Solar Plexus Center”)

Este legat de rinichi, prostată, pancreas, sistem nervos și plămâni. Reprezintă centrul motor al emoțiilor și potențialul clarității emoționale.

Centrul Splinei (engl. „Spleen Center”)

Este legat de sistemul limfatic, splină, celulele T și este un centru al conștienței instinctuale și al corpului fizic.

Centrul Sacral (engl. „Sacral Center”)

Este legat de ovare și testicule și reprezintă centrul motor al vitalității, sexualității, fertilității și al persistenței.

Centrul Rădăcinii (engl. „Root Center”)

Este legat de glandele adrenale și reprezintă centrul motor și de presiune al stresului și al energiei Kundalini.


Centrii definiți (colorați) sau nedefiniți (deschiși/albi)

Centrii definiți (colorați) din hartă reprezintă acele energii din noi care sunt stabile și constante. Acestea sunt energiile pe care le emitem în mod consistent, și pe care alții le receptează, ceea ce crează un flux continuu informațional și de comunicare la nivel energetic.

Atunci când întâlnim oameni care au centrii sau canale comune cu noi, vom simți o strânsă relație de apropiere și de prietenie, ceea ce este foarte confortabil și poate avea rolul descoperirii de sine.

Centrii nedefiniți (deschiși / albi) reprezintă locurile în care primim energie de la alții și unde amplificăm ceea ce receptăm. Uneori, există posibilitatea de a ne identifica atât de mult cu ceea ce primim de la alții, încât pierdem legătura cu ceea ce suntem noi înșine. În acest sens, Human Design ne ajută să conștientizăm care sunt energiile cui, să le onorăm și să le folosim cât mai constructiv, pentru binele tuturor.

Unul dintre lucrurile pe care ni le arată Human Design este faptul că de foarte multe ori suntem atrași în mod electromagnetic de ceea ce este diferit de noi, prin faptul că acele aspecte reprezintă ceva necunoscut nouă. Ca urmare, simțim automat că avem ceva de învățat. Tot ceea ce este nedefinit sau deschis în harta noastră, indică acele locuri care au potențial de înțelepciune.

Un lucru foarte important de reținut este faptul că nu există centrii „răi” sau „buni„ și nu este bine, dar nici rău, dacă unii centrii sunt definiți sau nedefiniți. Fiecare este perfect așa cum este, iar ceea ce ne arată harta de Human Design este pur și simplu cum anume circulă energia în corpul nostru.

Cele 5 Tipuri

Imaginează-ți că lumea este creată la un nivel foarte general, din 5 tipuri energetice umane. Aceste 5 tipuri se numesc: Manifestor, Generator, Generator Manifestant (engl. „Manifesting Generator”), Proiector și Reflector.

Tipul Manifestorului (aproximativ 8% din umanitate) îi reprezintă pe cei care au în mod natural puterea de a începe diverse activități sau proiecte. Acest tip de energie indică o conexiune-motor la centrul Gâtului, care este centrul manifestării, al articulării și al expresiei. Cei care au acest tip de energie, au de obicei, un impact puternic asupra celor din jur, prin faptul că reușesc în mod natural să exprime nevoia unei noi activități. Acest tip de energie este extrem de important pentru societate, deoarece acei oameni care au această energie, au puterea de face ca lucrurile „să se miște”. Strategia unei persoane care poartă energia de tip Manifestor este aceea de a informa verbal despre ceea ce urmează să facă. În caz contrar, poate obține reacții negative de la ceilalți, întâmpinând astfel blocaje sau piedici.

Tipul Generatorului (aproximativ 67% din umanitate) îi reprezintă pe cei care au acces la deosebit de multă energie pentru a susține acele activități care le sunt corecte. Atunci când o persoană are o energie de tipul Generatorului, este foarte important să găsească acele activități care îi fac plăcere și să aibă o ocupație sănătoasă, care este în acord cu ființa sa. Atunci când aceste persoane fac ceea ce le place și ce le este corect, au o energie debordantă, fiind în stare să lucreze fără oprire pentru lungi perioade de timp, contrar altor tipuri de energii, cum ar fi Manifestorul, Proiectorul sau Reflectorul, care au nevoie de pauze dese și de mai multă odihnă.

Tipul Generatorului Manifestant este o subcategorie a Generatorului, care diferă ușor de tipul Generatorului pur, prin faptul că și acesta, la fel ca Manifestorul, are o conexiune-motor la centrul Gâtului, ceea ce, pe lângă faptul că are acces la multă forță vitală de lungă durată (la fel ca Generatorul), are și potențialul de a iniția în mod natural, de unul singur și cu ușurință activitățile care îi sunt corecte. Este necesar de remarcat faptul că înainte de a iniția orice fel de acțiune, este foarte important să aștepte să răspundă. Adică, să învețe să își asculte răspunsul interior care indică dacă o anumită activitate îi este sau nu potrivită. Altfel, există riscul de a se implica într-o activitate care nu îi este potrivită, și care îi creează senzația că s-au împotmolit, ceea ce le poate aduce frustrare.

Generatorii și Generatorii Manifestanți sunt singurii care au centrul Sacral definit (centrul de forma pătrată, care este colorat în roșu) și prin faptul ca au acces continuu la forța vitală, ei reprezintă arhetipul lucrătorului, al constructorului sau al muncitorului, iar strategia acestora este aceea de a aștepta să răspundă.

EX: Atunci când este vorba de a participa la o anumită activitate, persoana de tip Generator sau Generator Manifestant, trebuie să își asculte răspunsul interior pentru a decide dacă acea activitate îi este potrivită sau nu. Răspunsul interior se face recunoscut de obicei, printr-un sunet: „aham” – da / „uhuhm” – nu. (atunci când acest răspuns nu se face simțit prin sunet, se poate face simțit prin anumite impulsuri care vin dinspre partea de jos a corpului – adică dinspre centrul Sacral).

Tipul Proiectorului (aproximativ 23% din umanitate) reprezintă arhetipul celui căruia îi place să studieze și să devină un maestru în a înțelege natura lucrurilor prin diverse sisteme sau mecanisme. Această înclinație spre aprofundare, împreună cu centrul Sacral nedefinit (alb), îi oferă persoanei de tip Proiector abilitatea de a observa și a învăța cum funcționează energia unui Generator sau a unui Generator Manifestant. În acest sens, în special pentru Proiectori, centrul Sacral nedefinit, este un loc cu mult potențial de înțelepciune, prin care ei pot deveni adevărați ghizi pentru energia celor care au tipul Generatori. Este de reținut faptul că cei care au tipul Proiectorului în harta lor, au nevoie de odihnă, deoarece prin faptul că amplifică energia sacrală, sunt predispuși la surmenaj. Strategia celor cu tipul Proiectorului este aceea de a aștepta (să fie recunoscuți și invitați), iar arhetipul lor este cel al ghidului.

Tipul Reflectorului (aproximativ 2% din populație) este un tip uman destul de rar întâlnit. Unicitatea sa stă în faptul că toți centrii din hartă sunt nedefiniți, ceea ce înseamnă că persoanele de tipul Reflectorului sunt foarte deschise la receptarea și amplificarea energiilor celor din jur. În acest sens, Reflectorii sunt ca o oglindă care reflectă energia lumii care îi înconjoară. La un nivel foarte profund al ființei lor, ei sunt acordați la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor și au potențialul de a deveni foarte înțelepți referitor la modul în care alți oameni își folosesc energia. Aceste tipuri de persoane au o reziliență deosebită, iar starea interioară a unui Reflector este o reflecție a sănătății și a vibrațiilor energetice ale comunității din care face parte. La fel ca în cazul Manifestorilor și Proiectorilor, nu au acces la energie de lungă durată din cauza că nu au un centru Sacral definit, ceea ce înseamnă că odihna este de asemenea, importantă. Prin faptul că este mereu acordat la ceea ce îl înconjoară, Reflectorul este arhetipul judecătorului.

Acum, după ce ai înteles aceste 5 tipuri generale de energii umane, îți propun să contemplezi puțin felul în care fiecare tip uman interacționează cu restul. Din punctul de vedere al unui proiect, (pe care îl numim în acest caz „Viața”), Manifestorii sunt cei care crează oportunități și iau initiațive prin a începe diverse activități. Manifestorul este cel care informează în mod verbal celalalte tipuri. În urma răspunsului interior, Generatorii și Generatorii Manifestanți pot decide dacă participă sau nu la acțiunea care le este corectă. Atunci când decid să o facă, ii pot invita pe Proiectori să li se alăture. Proiectorii, în urma studiului lor intens care vizeză diverse sisteme sau mecanisme, pot ghida energia de lungă durată a Generatorilor pentru a ajunge la rezultatele dorite în mod cât mai eficient. Între timp, Reflectorii care nu sunt foarte mulți, dar sunt valoroși, pot trage concluzii referitoare la energia creată de restul tipurilor pe parcursul activităților.

Evident, această imagine este una simplistă și poate fi considerată chiar idealistă de către unii, dar care arată foarte frumos cum putem interacționa unii cu alții atunci când fiecare trăiește în acord cu ceea ce este corect pentru el însuși, și care poate exemplifica, într-o oarecare măsură, anumite impulsuri energetice care se află la baza matricei conștiinței umane. Până când această viziune să se petreacă, este necesară o considerabilă cunoaștere de sine, care cere în primul rând năzuința de a ne fi de folos unii altora. Aproape că aș spune că e vorba despre o conștientizare la un alt nivel, puțin mai înalt, decât acela legat de propria persoană. Bineînțeles, această viziune este una foarte generală. Atunci când aprofundăm mai mult această cunoaștere, avem ocazia de a înțelege multitudinea de mecanisme care susțin conștiința umană, fapt ce crează premisa unei vieți ancorate în înțelepciune și compasiune.

Dacă ceea ce ai citit în aceste rânduri rezonează cu tine, ia-ți puțin timp, crează-ți harta personală (click aici) și studiază puțin cum funcționează energia ta. În cazul în care ești curios să afli mai multe despre tine, îți sugerez să cauți cât mai multe informații despre ceea ce dezvăluie harta ta. Poți face asta fie prin a apela la cineva care deja are experiență în citirea unui hărți de Human Design, fie prin a achiziționa diverse cărți ce au ca subiect această cunoaștere. Din punct de vedere personal, curiozitatea, pasiunea și dorința de a înțelege mai multe despre mine și despre cei din jurul meu m-au împins să caut cât mai multe perspective a diverse persoane experimentate, care au studiat Human Design timp îndelungat. În urma acestui studiu individual, încurajez pe toată lumea să exploreze cât mai multe perspective și să experimenteze cât mai mult cu propriul design, dar și să rămână cât mai deschiși din punct de vedere mental. De asemenea, ajută foarte mult să ai pe cineva cu care să vorbești despre ceea ce descoperi despre tine, pe cineva care deja înțelege felul în care se mișcă energia prin corp.

Uneori poate fi dificil să înțelegi anumite lucruri tehnice, dar bineînțeles, nimic nu e imposibil – mai ales când simți o puternică atracție față de ceva care îți este corect, și mai ales când ai pe cineva care înțelege și are răbdarea de a te ghida spre a te descoperi și a trăi în armonie cu cine ești.

Mentorul meu a fost și este Elena Beebe, pe care am contactat-o după aproximativ un an de la prima mea întâlnire cu Human Design (vara anului 2014) și care are acum o experiență de 10 ani în această cunoaștere. Din dorința de a descoperi și de a se apropia cât mai mult de misterul vieții, ea a aprofundat diverse sisteme de cunoaștere cum sunt Eneagrama, Human Design sau I Ching și a ajuns să studieze împreună cu mulți dintre cei care au stat în primii ani pe lângă Ra Uru Hu, cel care a pus bazele Human Design-ului. 

Este foarte posibil ca atunci când începi să te dedici acestei modalități de descoperire, să simți nevoia de a împărtăși ceea ce simți, fie ele conștientizări, trăiri, provocări, urcușuri sau suișuri. De aceea, dacă simți la un moment dat nevoia unui sprijin pe această cale, te invit să îmi scrii oricând la adresa de e-mail gli_mon@yahoo.com.


Autor: Monica 


Credem în libera circulație a informației și dorim să împărtășim tot ceea ce are potențialul de a inspira și ajuta evoluția atât individuală, cât și colectivă.
Dacă v-a placut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin simpla citare și crearea unei legături spre adresa acestui site. Vă mulțumim!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.