Fluturele – Simbolul Transformarii Personale

butterfly

Fluturele este foarte admirat in randul amerindienilor si este considerat un simbol al pacii si al bucuriei. Cu exceptia a catorva specii, majoritatea traiesc doar o saptamana sau doua. Toti trec prin aceleasi etape de transformare : din faza oului, la evolutia in omida, pana la transformarea omizii in fluture.

De multe ori, durata scurta de viata este asociata cu evolutia spirituala umana. Lectiile vietii noastre sunt experimentate de multe ori prin prisma unor situatii si trairi dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru evolutia sufletului.
Antenele lor au in varf niste noduri mici care se spune ca au rol in a se orienta eficient. Atunci cand fluturelui ii lipseste o antena, se va invarti in cercuri datorita neputintei sale de a-si gasi calea. Acest lucru este simbolic pentru acel moment al vietii in care ne pierdem simtul interior al directiei. Pentru a nu ne pierde directia sau pentru a o regasi, este necesar sa fim mereu conectati cu sufletul nostru.

Atunci cand vorbim despre transformare, una dintre imaginile care ne apar in minte, este cea a fluturelui – o creatura care personalizeaza frumusetea si care ne incanta mereu sufletul prin gingasia sa. De cele mai multe ori uitam care este procesul prin care acesta a fost nevoit sa treaca pentru a ajunge in forma pe care noi o admiram de fiecare data atunci cand il vedem, si anume, lupta de a-si transcende propria forma.
Calea noastra spre transformare poate fi foarte usor asemanata cu cea a unui fluture. In general, atunci cand avem de-a face cu transformarea, dorim sa ajungem cat mai repede la rezultat. Nu ne gandim la munca pe care trebuie sa o depunem sau la sacrificiul pe care trebuie sa il facem pentru a ne inalta. De cele mai multe ori, orice transformare interioara implica o serie de atitudini, comportamente, probleme, situatii care ocupa roluri importante in viata noastra si carora trebuie sa le cedam spatiul pentru a se desfasura.

Transformarea incepe in momentul in care ceva din noi incepe sa isi doreasca ceva diferit. De multe ori, este posibil sa nu stim ce anume ne dorim, simtind doar acel impuls, greu de stapanit, de a tinde spre altceva. Cu totii stim ca procesul de evolutie al unui fluture implica transformarea sa din omida, cu tot cu dificultatea ei zilnica de a se tara pentru a avea ce manca.
Acelasi lucru se intampla si cu noi. Inainte de a ne transforma, avem o dorinta nestapanita de a ne hrani: aceasta “hrana”, la majoritatea dintre noi se manifesta printr-o nevoie de a citi carti, de a viziona documentare, de a participa la diverse cursuri care sa ne ajute in evolutia personala – cu alte cuvinte, facem orice pentru a ne potoli setea de a acumula noi cunostinte. Suntem tot noi, in forma noastra veche, hranindu-ne mintile cu informatii, tocmai pentru a ne crea “coconul”, spatiul in care vom transforma intreaga informatie acumulata intr-o reflexie a noului nostru univers interior.
De multe ori, in momentul in care apetitul nostru este satisfacut, urmeaza o perioada in care putem simti nevoia de a lasa totul la o parte pentru a asimila tot ceea ce am acumulat. Aceasta perioada de “incubare” poate dura cateva zile sau cateva luni. Intre timp, in interiorul nostru, se petrec foarte multe schimbari. Se poate sa nu le vedem imediat, poate chiar deloc, dar exista multe parti din noi care ne sunt eliberate, transformate si modificate. In acest moment, viata noastra poate deveni uneori inconfortabila. Pe parcursul transformarii, multe dintre relatiile noastre pot deveni dificile, poate pentru ca cei din jurul nostru nu sunt constienti de procesul prin care trecem, si nici noi nu stim cum exact sa ne explicam transformarea.
Atunci cand procesul omidei se apropie de final, fluturele incepe sa iasa din cocon. Este nevoit sa se lupte pentru a-si gasi noua cale, renuntand la invelisul pe care si l-a creat, experimentand noua sa lume. In acelasi fel in care omida se transforma in fluture, si noi, oamenii suntem determinati sa trecem peste propriile bariere sau atitudini vechi. Tot ceea ce ne-a caracterizat inainte, nu ne mai este de folos in noua noastra “forma”. Unii renunta mai usor la vechile obiceiuri, dar altii pot intampina un anumit grad de rezistenta, prin faptul ca acestea ne sunt mult prea familiare, si deci, ne detasam mai greu de ele. Totusi, transcendenta lor este o necesitate, si oricat de greu ni s-ar parea, la un moment dat, ele vor deveni inutile si vom fi fortati sa o facem. Aceasta transformare poate implica o schimbare radicala a intregii vieti.

Atunci cand iesim din coconul nostru, avem nevoie de timp pentru a ne obisnui cu noile circumstante. Lucrurile sunt diferite, si trebuie sa invatam sa ne acomodam cu noua noastra identitate. Ne comportam diferit, lucrurile pe care le spunem par surprinzatoare celor din jur, deoarece nu sunt obisnuiti cu noi. Atitudinea apropiatilor se schimba, iar multe persoane dispar din viata noastra deoarece nu rezoneaza cu transformarea prin care am trecut. In acelasi timp, prin legea atractiei, cunoastem oameni noi, care trec si ei printr-un proces asemanator cu al nostru. Acestia au rolul de a ne sustine evolutia si transformarea, ajutandu-ne si oferindu-ne incredere in ceea ce ni se intampla.
Exact la fel cum fluturele devine liber si incepe sa isi desfaca aripile, si noi devenim increzatori in noul nostru sine si incepem sa ne simtim din ce in ce mai liberi, bucurandu-ne de noua noastra realitate.

10806282_10152927376772731_5475827398491609320_n

Deoarece fluturele reprezinta procesul transformarii, se spune ca momentul in care vedem un fluture este un prilej de a ne constientiza schimbarile din viata, precum si felul in care ne raportam la acestea – le lasam sa se desfasoare armonios sau ne opunem prin rezistenta?

In acelasi timp, cu toate ca acest proces de metamorfoza a fluturelui nu este usor, jovialitatea cu care ne intampina fluturele este un mesaj de a ne relaxa si de a nu fi atat de ancorati in griji. Din cauza ca isi schimba forma foarte repede si au miscari rapide armonioase, ei sunt considerati mesagerii momentului prezent.
Atunci cand un ecosistem este distrus, fluturele este primul care pleaca. Sunt extrem de sensibili la armonia naturii, iar daca se intampla sa vedem un fluture ranit sau bolnav, se spune ca este un mesaj prin care ni se aduce la cunostinta faptul ca trebuie sa lasam ca viata sa se desfasoare pentru noi intr-un ritm natural, fara a ne impune sau opune.

Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.

Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, preluarea informatiilor se poate face prin simpla citare si trimitere spre adresa acestui site.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.