Filozoful Alan Watts

Filozoful Alan Watts s-a nascut în Londra, în anul 1915. A fost fascinat de filozofia orientala, iar la paisprezece ani a inceput sa publice în “Journal of the London Buddhist Lodge”  inainte de a scrie prima sa broșură Zen. S-a mutat la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde a servit ca preot episcopal timp de șase ani. Se muta apoi la San Francisco, unde va preda la “Academy of Asian Studies”.

Alan-Watts-What-If-Money-Were-No-Object
Este influentat in conceptiile sale de D.T. Suzuki si Christmas Humpreys. Ulterior ii va cunoaște pe Joseph Campbell si pe compozitorul John Cage.

 Alan Watts a fost profund atasat de filosofiile indiene (in special Vedanta si buddhismul), precum si de gandirea taoista. Scrierile lui vorbesc in special despre buddhismul Zen. Devenit decan al “Academy of Asian Studies” din San Francisco, tine regulat conferinte si are emisiuni frecvente la radio. In anii ce vor urma, face numeroase calatorii in Japonia si Europa, unde sustine conferinte la cele mai importante universitati. Cu aceasta ocazie se întâlnește cu C. G. Jung. In anii 1970, Alan Watts devine cel mai renumit interpret al gandirii orientale în Occident, atat prin cartile sale cat si prin numeroasele sale seminarii, emisiuni tinute la radio si televiziune. Moare în 1973 lasand in urma o opera vasta.

A jucat un rol imens in popularizarea filozofiei Orientale pentru audienta Occidentala a mijlocului secoluluilui 20. Pentru mai mult de 50 ani cărțile și prelegerile sale au fost responsabile cu indrumarea multor indivizi în a-și găsi calea. Pentru  inceput puteti rasfoi „Way of Zen” .

Alan Watts este numit si supra-numit „ gurul jongler ” sau, asa cum se defineste el insusi, un comediant spiritual – „spiritual entertainer”. El a inteles cu adevarat esenta filozofiei orientale – in special Budismul Zen – atat de bine, incat a vazut iluziile care stau la baza totului,  inclusiv stralucirii si faimei sale.

Invataturile sale au tratat marile intrebari ale vietii precum: natura, viata,  moarte,  iubire,  transcendenta, realitate, constiinta, etc. – toate au fost infuzate cu un umor si o ironie auto-peiorativa nostima. El a fost, inainte de toate, un filozof care se trata pe el si invataturile sale cu un umor jucaus, care inspira si trezeste in special noile generatii.

Mircea Eliade despre Alan Watts:alanwatts_final

“Cunostea bine crestinismul occidental și Zen-ul si putea intelege o multime de alte lucruri. Il admiram mult. Mai avea o calitate destul de rara: se exprima într-un limbaj care nu era pretentios, care nu era limbajul unei vulgarizari superficiale și care era, totusi, accesibil. Cred ca Watts nu a renuntat cu adevarat la preotie, a căutat doar o alta  cale pentru a transmite omului modern ceea ce oamenii din alte epoci numeau ”Dumnezeu.” Mircea Eliade – Incercarea labirintului

Aveti aici 4  inregistrari din nenumaratele discursuri si prelegeri tinute de  ALAN WATTS:

(pentru subtitrare folositi Subtittles/CC la playerul youtube pe bara de comanda si alegeti limba romana)

Câteva Cărți (selectiv)

1936 The Spirit of Zen

1937 The Legacy of Asia and Western Man

1940 The Meaning of Happiness

1948 Behold the Spirit: A Study in the Necessity of Mystical Religion

1950 The Supreme Identity

1951 The Wisdom of Insecurity

1953 Myth and Ritual in Christianity

1957 The Way of Zen

1958 Nature, Man, and Woman

1959 Beat Zen Square Zen and Zen

1962 The Joyous Cosmology – Adventures in the Chemistry of Consciousness

1963 The Two Hands of God – The Myths of Polarity

1964 Beyond Theology – The Art of Godmanship

1966 The Book – On the Taboo Against Knowing Who You Are

1972 In My Own Way – An Autobiography 1915-1965

Constiinta Colectiva

Comments

comments

3 Comments:

  1. Pingback: Daca banii nu ar fi un tel – Constiinta Colectiva

  2. Lucuri ziditoate si folositoare am gasit pe pagina dumeavoastra.
    Va dorec mult succes in in aceasta lucrare.

  3. Salut, acum am gasit acest articol despre Filozoful Alan Watts.

    Cred ca pagina constiintacolectiva.ro este printre cele mai utile saituri web de pe
    web-ul din Romania. Mult spor in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.