Cele Trei Tipologii Ale Sistemului AYURVEDA

Fragment din cartea |”Bucataria Ayurveda. Un ghid complet pentru redobandirea si mentinerea sanatatii prin utilizarea practicilor ayurvedice stravechi” de catre Sunita Gosh si Dr. Narayan MUSTT

 

O doctrina biologica considerata a fi inima Ayurvedei este Tridosha. Intreaga filozofie si toate aplicatiile practice ale AYURVEDA se bazeaza pe teoria celor trei DOSHA. AYURVEDA considera cele trei DOSHA ca fiind punctele de referinta si analiza pentru toate aspectele corpului.

Conceptul de trei DOSHA este complet unic si apartine in exclusivitate Ayurvedei. Tridosha este un termen sanscrit in care TRI are semnificatia de trei, iar DOSHA este tradus ca „ceea ce are tendinta de iesi rapid din echilibru“. Tridosha (cele trei DOSHA) reprezinta manifestarea celor cinci elemente subtile esentiale – cele cinci elemente majore, asa cum sunt ele cunoscute in traditia AYURVEDA – in interiorul oricarei fiinte. Conform Ayurvedei, toate aceste cinci elemente combinate in diferite proportii dau nastere tipologiilor constitutionale – fiecare dintre noi avand o complexitate specifica cu care ne-am nascut si care este responsabila de toate procesele fiziologice si psihologice prin care trecem in timpul vietii noastre.

Cele cinci elemente majore se manifesta sub forma a trei principii, si anume:

 • aerul si elementul eter dau nastere la VATA DOSHA;
 • elementele de foc si de apa dau nastere la PITTA DOSHA;
 • elementele de pamant si apa dau nastere la KAPHA DOSHA.

Aceste trei principii sunt legate de toate functiile corpului nostru, ale mintii si ale sufletului, fiind prezente in diferite proportii, in fiecare parte a fiintei noastre.
Fiecare fiinta umana are toate cele trei DOSHA prezente in structura ei/lui. Cu toate acestea, una (sau doua) dintre ele are in general o anumita preponderenta.

VATA DOSHA reprezinta in esenta miscarea si poate fi recunoscuta in interiorul corpului nostru prin respiratie, contractia si de-contractia muschilor, operatiunile sistemului nervos. La nivel emotional, VATA DOSHA este legata de sentimentul de libertate, de creativitate, nervozitate si frica. Persoanele care prezinta o preponderenta a elementului VATA in structura lor sunt usor de observat datorita ritmului accelerat in care traiesc viata – ele se misca repede, vorbesc repede, de multe ori au schimbari bruste in viata si se adapteaza cu mare dificultate la rutină. VATA este perceputa in natura sub forma vantului.

PITTA DOSHA reprezinta in esenta energia care da nastere la transformare. PITTA este recunoscuta in interiorul corpului la nivelul digestiei, care include atat digestia alimentelor, cat si „digestia“ anumitor emotii si idei. Aceasta este cea care confera corpului o anumita temperatura, culoarea pielii și intelegerea intelectuala. Trasaturile persoanelor care au ca si caracteristica predominanta PITTA DOSHA sunt perfectionismul, tendinta de a conduce, curajul si mandria. In natura este reprezentat de soare si are o prezenta masculina puternica.

KAPHA DOSHA este cea care ofera coeziunea elementelor. Ea este cea care confera structura fizica, rezistenta organismului, si ii confera o anumita putere si stabilitate. KAPHA este responsabila pentru capacitatea de memorare, emotia iubirii, starii de calm profund, rabdarii, dar si a lacomiei. KAPHA este de asemenea, energia potentiala (cum ar fi grasimile depozitate de catre organism si care sunt ulterior utilizate în perioadele de privare alimentară). In natura este reprezentata de luna, energia feminina care este cea mai usoara si blanda.

Pentru o stare perfecta de sanatate este absolut necesar sa avem un anumit echilibru intre cele trei DOSHA. Boala este intotdeauna o expresie a dezechilibrului care a aparut la un moment dat intre cele trei DOSHA-uri. Totul este bine atata timp cat exista un anumit echilibru la nivelul celor trei DOSHA-uri, si inceteaza sa mai fie bine atunci cand acest echilibru este perturbat.

Mentinerea intr-o stare de echilibru este un efort continuu, deoarece trebuie sa lucram constant spre a ne mentine pe o anumita linie in fata schimbarilor aduse in mod continuu de viata. Prin adoptarea unor masuri specifice (produse alimentare de sanatate, activitati etc.) vom putea sa ne protejam de cresterea lor excesiva, precum si a unui eventual deficit al DOSHA-urilor.

Determinarea propriei constitutii

VATA DOSHA

Persoanele care au trasaturi caracteristice VATA DOSHA au tendinta de a avea o structura fizica mai delicata si un aspect mai svelt. Ele sunt fie foarte inalte, fie foarte scunde si prezinta dificultati in a castiga in greutate. Tocmai de aceea, ele dispun de rezerve de energie mici, obosesc usor si isi pierd echilibrul interior foarte repede.

Pielea lor are tendinta de a fi uscata si rece, iar culoarea tenului este fie foarte deschisa, fie foarte inchisa. Parul este inchis la culoare, uscat, uneori carliontat si cu o predispozitie spre deteriorare. Nasul, mainile si picioarele au tendinta de a fi reci, din cauza circulatiei slabe a sangelui. Culoarea ochilor este de cele mai multe ori, caprui.

Miscarile si felul in care vorbesc sunt in general rapide, iar somnul lor este usor si de multe ori cu intreruperi. Mentalul acestor persoane este nelinistit, avand tot timpul multe idei noi. Ei sunt creativi si imaginativi, dar prezinta in acelasi timp un sentiment de teama si nesiguranta. De asemenea, aceste persoane sunt mai timide, nestiind cum sa se afirme si cum sa isi isi impuna propria vointa. Tocmai din acest motiv au nevoie de mult mai multi stimuli exterior care sa ii ajute sa devina mai practici.

Exista o anumita caracteristica aerata in modul in care aceste persoane umbla, precum si o anumita usurinta in modul in care rad. Schimbarea este cel mai probabil, a doua natura lor. Simturile predominante pentru VATA DOSHA sunt auzul si atingerea. In cadrul ciclului circadian, VATA DOSHA este predominanta intre orele 2:00 – 06:00 și 14:00 – 18:00. Sezonul in care predomina ca manifestare in natura este toamna-iarna. Gusturile care potenteaza VATA DOSHA sunt amar, picant si astringent.

Cand VATA DOSHA este in exces apar stari de slabiciune, dorinta puternica de a manca, tremuraturi, flatulenta, constipatie, insomnie, pierderea functiilor senzoriale, nervozitate, debilitate.

Semne ca aveti nevoie de a echilibra (a reduce) VATA DOSHA:

 • va simtiti tot timpul ingrijorat, anxios, coplesit;
 • va simtiti obosit, dar incapabil sa va relaxati sau sa incetiniti ritmul;
 • este dificil sa stati jos chiar si pentru o secunda;
 • aveti dificultati in a adormi, iar somnul este agitat;
 • pielea este uscata si aspra;
 • digestia este neregulata, cu semne frecvente de constipatie;
 • aveti aproape permanent senzatia de gat uscat;
 • aveti scaun mai putin de o dată pe zi;
 • simtiti ca nu puteti sta nemiscat si ca trebuie sa va deplasati in continuu;
 • va simtiti ca si cazut „de pe luna“, este dificil sa va amintiti anumite lucruri pentru o perioada mai lunga de timp, atentia este foarte mult afectata si este dificil sa va concentrati pe un singur lucru.

PITTA

Persoanele care apartin tipologiei PITTA au in general forme medii. Pielea lor calda poate fi foarte delicata si sensibil, avand o pilozitate rafinata si tendinte spre albirea prematura a parului. Deoarece este caracteristic ca pentru aceasta tipologie, temperatura corpului sa fie in general ridicata, ele pot crea dezechilibre specifice PITTA DOSHA foarte usor, prin expunerea prelungita la soare. Ochii lor sunt de asemenea, foarte sensibili.

Starile lor se schimba incet si sunt tipul de oameni foarte ocupati, avand de obicei multe realizari in viața. Ele reprezinta tipul intelectualului, avand un discurs cu multe nuante academice, precise si clare. Ele sunt rapide, arzatoare, ambitioase, si de multe ori ii judeca prea usor pe ceilalti. Somnul lor este moderat si au preferinta spre un climat mai racoros. Ei au incredere in fortele proprii si spiritul lor practic razbate din tot ceea ce fac. Aceste persoane tin la opiniile si principiile lor, care de multe ori pot duce la fanatism. Sensul predominant in cazul tipologiei PITTA este vederea. In ciclul circadian, preponderenta PITTA DOSHA este intre orele 10:00 – 14:00 și 22:00 – 02:00. Sezonul in care se simt cel mai bine este primavara tarzie și vara.

Caracteristicile PITTA DOSHA sunt: ​​cald si gras; picant, arzator; lichid si acid; intotdeauna intr-un mod lipsit de limitari.
Orice substanta toxica, cum ar fi alcoolul și tutunul, aduce imediat un dezechilibru in PITTA. Emotiile toxice, cum ar fi gelozia, intoleranta si ura trebuie, de asemenea, sa fie evitate atunci cand dorim sa pastram PITTA DOSHA in echilibru.

Cresterea PITTA DOSHA se manifesta printr-o decolorare a albului ochilor, a pielii, a urinei si a fecalelor. De asemenea, se poate observa un exces de foame sau de sete, senzatii de arsura si somn redus ca durata.

Semne ca trebuie sa echilibrati (reduceti) PITTA DOSHA:

 • aveti tendinta de a fi usor iritat, critic și de a cere prea mult de la ceilalti;
 • sunteti obsedat de lucru sau de un proiect si nu te poti opri sa iei o pauza;
 • va treziti dimineata devreme si este foarte dificil sa adormiti din nou;
 • pielea este iritata, sensibila sau inflamata;
 • parul albeste si se subtiaza prematur;
 • aveti senzatii de arsura sau aciditate in stomac;
 • tolerati cu greu fiintele sau situațiile care va provoaca;
 • va simtiti frustrat, deveniti furios foarte usor;
 • va este prea cald, indiferent de locul unde va aflati;
 • aveti o senzatie permanenta de sete, iar ochii vi se inrosesc;
 • felul in care vorbiti este adesea ascutit sau sarcastic, incepeti cu usurinta o disputa.

KAPHA

Aceasta tipologie este mai robusta si mai densa decat orice alta tipologie. Pielea este groasa, stralucitoare, curata, avand de obicei nuante pale sau spre alb, cu tenta rece. Parul este gros si dens, cu un aspect sanatos, de obicei ondulat. Ochii sunt albastri sau caprui, mari si atractivi, usor umezi, iar partea alba a ochilor, fiind de obicei, foarte alba. Ei au cea mai mare capacitate de rezistenta si sunt inzestrati cu mult calm si rabdare.

Din punct de vedere mental aceste fiinte sunt calme, ferme si stabile. Ele pot fi posesive sau lacome, dar sunt precauti si este dificil sa fie scoase din starea lor de calm. Fiintele umane la care predomina KAPHA DOSHA sunt cele mai multumite dintre toate constitutiile, dar in acelasi timp, ele par a fi mai putin pasionale datorita tendintei lor spre introvertire si retragere.

Capacitatea lor de intelegere este mai lenta, dar odata ce au inteles, ei nu vor uita. Se poate observa o anumita incetineala in modul in care acestea pasesc si un fel de seninatate in zambetul lor. Simturile predominante pentru KAPHA DOSHA sunt gustul si mirosul. Dominatia lui KAPHA DOSHA in cadrul ciclului circadian este intre orele 18:00 – 22:00 si 06:00 – 10:00. Sezonul în care KAPHA DOSHA se manifesta predominant este iarna si primavara – pana la sfarsitul primaverii.

Gusturile care cresc KAPHA DOSHA sunt dulce, acru si sarat.

Caracteristicile lui KAPHA DOSHA sunt: ​​greutate, raceala (dar nu la fel de rece ca VATA DOSHA), blandetea, dulceata, stabilitatea care confera imunitate, somnolenta.

Cultivarea dizarmonica a KAPHA DOSHA aduce slabirea activitatii gastrice, salivatie excesiva, apatie, sentimentul de greutate, raceală, dispnee, tuse si somn prelungit, eructatii ca si dupa o masa grea.

Semne ca trebuie sa echilibrati (reduceti )KAPHA DOSHA:

 • ati castigat cu usurinta in greutate, chiar daca nu mancati excesiv de mult;
 • este foarte dificil sa va treziti chiar si dupa un somn prelungit, iar cand va treziti, ai sentimentul ca esti obosit;
 • digestia este slaba, va simtiti letargic dupa mese;
 • va simtiti prea retras, este dificil sa faceti fata schimbarilor;
 • simtiti adesea o lipsa de motivatie mentala

AYURVEDA denumeste cele cinci forte fundamentale care construiesc orice fiinta in creatie ca fiind: PANCHA MAHABHUTA (“cele cinci elemente majore”).  Fiecare element reprezinta o calitate universala a lumii perceptibile.

Cele cinci elemente sunt privite ca manifestari fizice ale constiintei cosmice, fiind create intr-o anumita succesiune – mai intai AKASHA (spatiu sau eter), apoi VAYU (aer), TEJAS (focul), APAS sau JALA (apa) si in final PRITHIVI (pamantul). Acestea sunt prezente atat in ​​lumea exterioara (macrocosmos), cat si la nivelul fiecarei fiinte umane (microcosmos). Orice manifestare in acest univers contine fiecare dintre cele cinci elemente in proportii variabile, iar preponderenta lor este intr-o continua schimbare.

Sursa: nathayogacenter.com


Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva. Daca proiectul nostru va inspira si simtiti ca aveti un mesaj de transmis, puteti sa ne trimiteti articolele voastre, folosind sectiunea de “CONTACT”, din meniul principal. 

Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site.

De asemenea, acest proiect doreste sa se autosustina, iar sprijinul in acest sens este mereu binevenit. Orice contributie este apreciata cu mult drag, ajutandu-ne sa ne dezvoltam viziunea. Va multumim! 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.