Transilvania – “Cheia Salvarii Planetei” – Interviu Cu Printul Charles

La respectabila varsta de 65 de ani, Printul Charles este adeptul agriculturii organice, facand adesea apel spre nevoia urgenta a umanitatii de a incepe sa ocroteasca mediul inconjurator – el sustine ca omul a exagerat in a exploata natura – “a luat, fara a mai pune nimic inapoi.”

Aflandu-se in Transilvania, la casa lui de  vacanta, Printul Charles a oferit un interviu celor de la BBC pentru emisiunea lor despre biodiversitate si comunitati rurale, “On Your Farm” (“La Ferma Ta”).

Printul a cumparat si a reabilitat proprietati din regiunea Romaniei, dupa ce s-a indragostit de locurile neatinse de mana omului, acum 20 de ani, pe care le considera ca fiind “locurile unde putem vedea cu adevarat sustenabilitate si rezistenta desavarsita.”

“Cred ca mai presus de orice – si incerc sa transmit acest mesaj de foarte mult timp – trebuie sa valorificam intr-un mod practic tot ceea ce ne-a oferit natura.” (…)

“De atatia ani, de sute de ani, omul a minimalizat natura si a exploatat-o – a luat, fara a mai pune nimic inapoi.”

“Intr-un fel, ne-am imaginat ca suntem separati, ca natura exista undeva departe de noi, continuand sa o exploatam la nesfarsit.”

In interviul sau, Printul Charles spune ca ceea ce el isi doreste, este sa ocroteasca mediul natural atat pentru nepotii sai, cat si pentru cei ai altor oameni, sustinand faptul ca biodiversitatea trebuie sa se afle la baza agriculturii. De asemenea, el vorbeste despre fermierii din Transilvania care inca isi mai cosesc iarba cu coasa, si cresc animale care sa le asigure mare parte din hrana pe care o consuma. El sustine ca aceste practici, desi par invechite, trebuie sa fie pastrate in continuare:

P.C. : “Se intampla sa fac parte dintre cei care cred ca micul fermier si micul producator sunt absolut cruciali in mentinerea sigurantei alimentatiei. Nu se poate ca totul sa fie facut prin corporatiile gigantice. Unele dintre acestea incearca sa faca acest lucru, insa nu exista foarte multe care sa fie interesate de biodiversitatea culturilor si de comunitatile rurale.”

R:”Cat este de sustenabil sistemul de agricultura modern?”

P. C. : “Sunt de parere ca acest sistem nu este sustenabil pe termen lung, fapt pentru care, am decis deja de multi ani, sa optez pentru varianta ecologica a agriculturii, deoarece aceasta detine solutii pentru foarte multe lucruri esentiale legate de supravietuirea pe termen lung.”[…]”Plasarea biodiversitatii in centrul sistemului agricol este absolut cruciala, atat datorita alimentarii cu apa, precum si a tuturor lucrurilor pe care natura ni le ofera pe termen lung.”

Fiind intrebat daca a facut destule pentru a prezerva biodiversitatea, Printul Charles a raspuns: “Desigur ca nu, tocmai de aceea inca continui sa fac ceea ce este de facut.”

In urmatorul filmulet il puteti urmari pe Printul Charles vorbind despre acest subiect si reprezinta un extras din documentarul difuzat de Travel Channel, la emisiunea “Wild Carapathia”.

 

Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva. Daca proiectul nostru va inspira si simtiti ca aveti un mesaj de transmis, puteti sa ne trimiteti articolele voastre, folosind sectiunea de “CONTACT”, din meniul principal.

Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.