Puterea Vindecatoare A Sunetului (Cymatica, Fibonacci, Chakrele, Tonurile Binaurale, Rezonanta Schumann)

Multi dintre noi recunoastem deja importanta exercitiilor fizice si nutritiei in viata noastra. Acelasi lucru este adevarat atunci cand vorbim despre sunet. La fel cum hrana ofera organismului nostru sprijinul de care are nevoie pentru a functiona armonios, sunetul ofera creierului tot ceea ce are nevoie pentru a se relaxa si destinde. In cele ce urmeaza, dorim sa evidentiem importanta sunetului si potentialul sau de a ne influenta vietile, explorand diverse modalitati prin care sunetul poate contribui la starea noastra psihica, emotionala si fizica.

Cymatica

Toate traditiile spirituale ale lumii, din toate culturile si din toate timpurile, au fost legate de muzica. Tobele samanice, clopotele tibetane, japoneze sau chinezesti, fluierul indian si instrumentele cu corzi, didgeridoo aborigenilor australieni, instrumentele uluitoare ale samanilor siberieni, facute din oase, lemne si piei de animale. Tobele sunt unele dintre cele mai vechi instrumente, iar felul in care se aseaza particulele de nisip pe suprafata lor in momentul in care acestea produc sunet, sunt cunoscute de mii de ani, cand triburile africane foloseau aceasta tehnica pentru a prezice viitorul prin asezarea grauntelor pe suprafata tobelor.

Studiul prin care sunetul si vibratia devin vizibile pe o suprafata plana, pe o diafragma sau pe o membrana se numeste Cymatica. Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Robert Hooke si Ernst Chadni sunt unii dintre primii care au scris despre rezonanta sunetului si efectul pe care acesta il are asupra particulelor de materie. (*aceasta adresa  ofera un exemplu care ilustreaza efectele sunetului asupra particulelor de materie)

In anii 1960, cercetatorul elvetian Dr. Hans Jenny, cel care a scris cartea “Cymatica – structura si dinamica undelor si vibratiilor”, a studiat frecventele cymatice si felul in care acestea influenteaza formele fizice. Cu toate ca nu a fost primul care a scris despre potentialul sunetului de a vindeca, el a descoperit faptul ca, indiferent ce fel de substanta foloseste pentru a crea imagini vizuale.cand lucreaza cu sunetul, toate creaza forme extrem de interesante. Aceste forme imitau geometria sacra si cu cat crestea frecventa, cu atat formele deveneau mai complexe. Ceea ce el a observat de fapt, era o modalitate mai simpla de a privi procesul prin care materia prinde viata. Recent, fizica cuantica ne ajuta sa intelegem faptul ca aceste forme sunt rezultatul undelor de energie. Acest lucru era cunoscut si in societatea sumeriana, fapt pentru care, ei considerau practicarea mantrelor ca fiind esentiala pentru evolutia spirituala. Spre exemplu, sunetul “OM” creaza anumite frecvente care a influenteaza materia din apropiere, transformand in acest fel, campul energetic.

cymaticaJonathan Reid este un alt cercetator al cymaticii, care pe langa a fi om de stiinta, este si muzician. In timp ce Jonathan studia diverse modele cymatice in interiorul Marii Piramide in anul 1997, el si-a dat seama ca durerile sale de spate cu care se confrunta de mult timp, au disparut, fara a se mai intoarce, pe intregul parcurs al desfasurarii experimentelor sale. In urma acestora, el a proiectat revolutionarul instrument stiintific, numit “cymascop”, prin care sunetul devine vizibil. Recent, acesta a dezvoltat o noua versiune a cymascopului, in miniatura, care este atat de mic, incat incape sub obiectivul unui microscop Nikon.

Medicina moderna utilizeaza ultrasunetele pentru a vindeca tesuturile, pentru a micsora umflaturile si pentru a oferi masaj anumitor regiuni afectate. Asadar, sunetul este deja utilizat in lumea moderna pentru a vindeca anumite afectiuni, dar din pacate, inca nu au fost explorate toate posibilitatile. Pentru a observa felul in care sunetul a fost utilizat de catre antici, este nevoie sa facem un mic salt in trecut:

Pitagora si Vindecarea Prin Sunet

Pitagora  este considerat a fi parintele matematicii, a geometriei si a muzicii. El a constientizat faptul ca muzica nu este altceva decat matematica pura, iar munca sa era denumita de el insusi ca fiind “acordarea sufletului” prin sunet. Pitagora folosea intervalele, inclusiv sirul lui Fibonacci, pentru a trata atat corpul fizic, precum si pe cel emotional. Faptul ca Pitagora intelegea sunetul si geometria sacra este atestat de catre Euclid in “Elemente”, de Lucca Pacioli in “De Divina Proportione” (1509) si de catre Johannes Kepler.
3e51fedb42d9f0e4c8aef457ad005a5cSirul lui Fibonacci incepe de la zero, primul numar fiind 1. La 1 se adauga 1, si se obtine 2. La 2 mai adaugam 1, rezultand 3. La 3 se aduna 2, obtinand 5. La 5 adaugam 3, rezultatul fiind 8. Continuand in acest fel, sirul numerelor obtinute, este: 0,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 s.a.m.d. Sirul lui Fibonacci se afla absolut peste tot in natura si se considera ca acesta se afla la baza intregii creatii. Daca ne uitam la scara muzicala, acordul major, poate fi privit ca o reflexie clara a raportului de aur, acesta fiind construit dintr-o succesiune de sunete care in planul armonicelor corespunde exact termenilor din cadrul sirului lui Fibonacci (1, 2, 3, 5, 8 – do, do, sol, mi, do).

Acesta ofera o evolutie si un echilibru perfect, astfel incat, orice expansiune bazata pe acest model, devine armonioasa. Atunci cand privim atenti natura si modelele pe care aceasta le urmeaza, realizam faptul ca sirul de numere al lui Fibonacci este prezent peste tot. Prin analogie cu scara muzicala, observam faptul ca prima nota, a treia, a cincea si a opta se incadreaza perfect in sirul lui Fibonacci.

Stiinta armonizarii sunetului lucreaza in favoarea transformarii haosul in ordine. Se poate spune ca boala este o forma de haos din organism. Potrivit spuselor doctorului nutritionist Robert Friedman, legatura dintre sectiunea de aur si sanatatea ideala este evidenta. In timpul rezidentiatului sau, in anii 1980, dr. Friedman a observat faptul ca sectiunea de aur se afla peste tot in corpul uman – la nivel anatomic, fiziologic si molecular. “Cu cat priveam mai atent”, spune el, “cu atat descopeream mai mult ca acest cod incredibil este incorporat in intreaga structura si functie a corpului. Cu cat traim mai mult in acord cu acest principiu, cu atat viata devine mai usoara si mai lipsita de efort.”

Acordarea Chakrelor

Un alt cercetator care a studiat vindecarea prin sunet, este Jonathan Goldman. Raportandu-se la utilizarea sunetului de catre antici, in timp ce se afla intr-o camera izolata fonic, a realizat faptul ca sistemul nervos are un sunet, iar acest sunet poate fi simulat cu ajutorul diapazonului. El a creat piese muzicale, care sunt menite sa ajute la echilibrarea undelor celebrale si a chakrelor prin utilizarea anumitor frecvente, tonuri binaurale, mantre si intervale muzicale.

tuning-510x652Fiecare dintre noi avem de-a lungul coloanei vertebrale 7 centrii energetici, care in filosofia orientala reprezinta “sistemul chakrelor“. Prin utilizarea diapazonului, aceste chakre pot fi deschise. In termeni muzicali, fiecare chakra corespunde unei note muzicale. Nota “do” corespunde cu chakra radacinii, “re” cu cea sacrala, “mi” este asociata cu chakra plexului solar, “fa” cu cea a inimii, “sol” reprezinta chakra gatului, “la” este reprezentativa pentru al “treilea ochi”, iar “si” reprezinta chakra coroanei. (mai multe detalii despre fiecare chakra – aici.)

Albert Einstein vorbea deseori despre Campul Universal de Energie si explica cum acest camp creaza intreaga noastra realitate. Din pacate, in lumea moderna, marea majoritate a oamenilor traiesc in dezacord cu acest camp energetic. In momentul in care incepem sa lucram cu chakrele si cu sunetul, realitatea noastra incepe sa arate complet diferit.

Tonurile Binaurale

TONURI BINAURALE

O alta modalitate de a modifica conditia umana este aceea de a utiliza tonurile binaurale. Acestea presupun ascultarea a doua tonuri diferite in fiecare ureche, in timp ce creierul proceseaza diferenta dintre ele. Spre exemplu, daca intr-o ureche ascultam un ton de 315 Hz, iar in cealalta unul de 325 Hz, tonul binaural pe care il formeaza creierul va fi de 10 Hz. Cele 5 stari cognitive in care opereaza creierul nostru sunt: Gamma (peste 40 Hz), Beta (13-39 Hz), Alpha (7-13 Hz), Theta (4-7 Hz) si Delta (<4 Hz). Cu cat frecventele descresc, cu atat scade mai mult puterea de concentrare si alerta. In functie de tonul binaural pe care il ascultam, vom incepe sa percepem diverse stari meditative.

Rezonanta Schumann

Exista tonuri binaurale bazate pe rezonanta Schumann, a carei frecventa este de 7.8 Hz.  Aceasta este cunoscuta si ca “pulsul Terrei”. Ea corespunde starii Alpha a creierului, care este reprezentativa pentru relaxarea vigilenta. Starea Alpha este frecventa ideala pentru odihna si digestie, stare fata de care, lumea moderna este din ce in ce mai privata.

Schimba-ti energia

Sound-healing.-The-power-of-sound-Schumann-Pulse-Resonance

Ceea ce am discutat in acest articol ne arata faptul ca sunetul reprezinta una dintre modalitatile prin care putem sa ne cream diverse stari de relaxare si de armonizare cu spatiul subtil al fiintei noastre. Corpul nostru energetic, fiind cunoscut si “corp de lumina”, este strans legat de corpul fizic. In momentul in care incepem sa devenim constienti de corpul energetic, intelegem faptul ca acestea doua lucreaza in tandem. Pentru a functiona corect, ele au nevoie de hrana, exercitii si odihna potrivita. Orice vindecare vine din interior spre exterior. Din acest punct de vedere, sunetul este o unealta terapeutica, pe care o putem utiliza pentru a ne echilibra energia, pentru a ne armoniza si pentru a ne vindeca.

“Invata sa privesti. Realizeaza ca totul este conectat cu tot.” Leonardo da Vinci

Surse utilizate:
http://conceptualrevolutions.com/2014/06/08/qa-with-john-stuart-reid-to-discuss-the-cymascope/
http://www.cymaticsconference.com/john-stuart-reid/
http://www.agir.ro/buletine/2176.pdf;
https://cymascope.com/cyma_research/history.html

Carti recomandate :

Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva. Daca proiectul nostru va inspira si simtiti ca aveti un mesaj de transmis, puteti sa ne trimiteti articolele voastre, folosind sectiunea de “CONTACT”, din meniul principal. 

Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site.

De asemenea, acest proiect doreste sa se autosustina, iar sprijinul in acest sens este mereu binevenit. Orice contributie este apreciata cu mult drag, ajutandu-ne sa ne dezvoltam viziunea. Va multumim! 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.