Eckhart Tolle: Ce este “trezirea”?

Inca de demult, termenul de “trezire” a fost utilizat ca un fel de metafora care indica transformarea constiintei umane. Chiar si in Noul Testament se vorbeste despre importanta conceptului de a fi treaz si de a ramane treaz. Cuvantul “Buddha” provine din cuvantul sanscrit “Budh”, care inseamn “a fi treaz”. Asadar, Buddha nu este nici un nume, nici o persoana, ci o stare de constiinta. Toate acestea implica faptul ca oamenii pot trai intr-o stare de constiinta considerata ca fiind normala si care poate fi asemanata cu un somn sau cu o visare. Din aceasta cauza unii invatatori spirituali folosesc termeni precum “halucinatie colectiva” sau “hipnoza universala”.

Natura trezirii spirituale este de multe ori impropriu inteleasa. Insusirea unor convingeri, experiente mistice precum contactul cu Dumnezeu sau alte fiinte celeste, abilitatea de a canaliza informatii, de a vindeca, de a prevedea viitorul, sau alte puteri paranormale – toate acestea sunt foarte valoroase, dar niciuna dintre ele nu indica o trezire spirituala a celui care le experimenteaza. Ele pot fi experimentate de catre o persoana care s-a trezit intr-adevar spiritual, dar si de una care nu a facut-o inca.

6963744-dandelion-backgroundIn fiecare dimineata ne trezim din somn, pentru a intra intr-o stare pe care o numim “trezire”. Aceasta este caracterizata de un flux continuu de ganduri, de cele mai multe ori repetitive. Asadar, din ce anume ne trezim mai exact atunci cand experimentam trezirea spirituala? Ne trezim din identificarea cu propriile noastre ganduri. Toti cei care nu sunt treji spiritual se identifica in totalitate cu gandurile lor sau se ghideaza in functie de ceea ce le dicteaza mintea – acea voce permanenta din cap care vorbeste neincetat. Gandirea este cumpulsiva: nu te poti opri, sau cel putin asa ti se pare. De asemena, creeaza si dependenta: nici nu vrei macar sa te opresti din gandit, cel putin pana cand suferinta generata de zgomotul mental nu devine insuportabil. In starea de latenta spirituala nu te folosesti tu de ganduri, ci ele se folosesc de tine. Se poate spune ca esti aproape posedat de gand, fapt ce este de fapt o conditionare a mintii umane care isi are radacinile cu mii de ani in urma. Nu poti vedea nimic asa cum este cu adevarat, ci doar distorsionat, redus la niste concepte, judecati, opinii si modele de gandire repetitive. Simtul identitatii tale interioare, este redus la o poveste pe care ti-o repeti neincetat in mintea ta. “Eu si povestea mea” – la asta se reduce viata ta in starea de inconstienta. In momentul in care viata ta devine rezultatul acestor modele de gandire, nu poti sa fii fericit pentru mult timp, deoarece acest rezultat nu este viata pe care Tu vrei sa o traiesti!

Asta inseamna ca nu mai gandesti cand esti in starea de trezire? Sigur ca nu! De fapt, poti folosi gandirea cu mult mai multa eficacitate decat inainte, dar in acelasi timp, constientizezi ca exista o anumita adancime a fiintei tale, un calm viu si vibrant care este cu mult mai vast decat gandul. Este constiinta insasi, din care gandirea este doar un mic aspect. Pentru multi oameni, primul indiciu al unei treziri spirituale este faptul ca dintr-odata devin constienti de propriile lor ganduri. Mai bine spus, devin martorii propriilor ganduri. Nu mai sunt complet identificati cu mintea lor, si deci, incep sa simta o anume profunzime pe care nu au mai experimentat-o inainte. – Eckhart Tolle

Constiinta Colectiva

Comments

comments

Comments are closed.