“Fii Tu Schimbarea Pe Care O Doresti In Lume”

10292544_473075599513941_1266600447729028663_nPovestea mea incepe pe la varsta de 7-8 ani, cand parintii decid sa treaca de la ortodoxism la adventism, cu precadere o initiativa mai mult a mamei, care fiind o inversunata cautatoare a adevarului, incerca sa gaseasca acea religie care sa ii poata raspunda cat mai mult intrebarilor ei. Copil fiind, mama imi insufla acest spirit de cautator, iar astfel, imi incep cautarea propriilor mele raspunsuri. Plecand de la studiul Bibliei si al altor carti din cadrul bisericii adeventiste, ma regasesc peste ani si ani ca un cautator in diverse sfere ca fizica, chimie, genetica, ecologie, sisteme economice, teorii conspirationiste, forme extraterestre de viata, istorie si lista continua.

Ca rezultat al intregilor ani de documetare, am reusit sa vad ca in spatele tuturor religiilor, a stiintei si al altor domenii, toate se leaga si converg in acelasi punct. Pentru ca adevarul, indiferent de calea ce o vei alege, va ramane statornic in acelasi punct, asemenea unui varf de munte, astfel ca orice cale vei alege sa ajungi in varful lui, grea sau usoara, el te va astepta sa il descoperi in starea lui imperturbabila.

Cu bagajul de cunostinte acumulat si dorinta de a impartasi celorlalti cele descoperite de mine, incep munca mea de constientizare. Totusi, la sfatul unui bun prieten, vazand staruintele mele de a deschide si altora ochii, renunt in a mai “ghida” oamenii spre adevarul meu, deoarece, dupa cum el spunea, fiecare trebuie sa isi gaseasca drumul in ritmul lui. Accept cu greutate aceasta decizie care si in zi de azi, inca mi-am mentinut-o. Spiritualitatea izvoreste din interiorul fiecaruia, se simte si nu este impusa. Datoria mea a ramas aceea de a le aduce la cunostinta oamenilor informatiile ce le detin, de a-i face sa-si ridice semne de intrebare, de a le starni curiozitatea si de a-i impulsiona sa caute si ei insusi, asemenea mie, adevarul.

Din pacate, timpurile in care traim, ne gasesc pe noi, oamenii ce dorim sa ne inaltam spiritual, intr-o lupta pe doua fronturi. Una, cea in care cautam inaltarea la nivel personal, dar si la nivelul comunitatii, si una in care luptam cu fortele exterioare ce agaseaza corpul fizic si starea noastra mentala.

Inainte de a dezvolta a doua teorie, trebuie sa plecam de la ideea ca, asa cum este scris in Biblie si unanim acceptat la nivelul tuturor religiilor, corpul nostru fizic este templul in care salasluieste sufletul ce duce in permanenta lupta de a se inalta. Vedem astfel, ca Isus hraneste multimea cu pesti si paine inainte de a predica, justificand faptul ca omul, in ascensiunea lui spirituala, primordiala este grija fata de corpul fizic si mai apoi de cel spiritual/energetic*.

Avand cele de mai sus ca reper, incepem sa analizam si sa observam lumea in care traim. De multe ori am fost intors din drumul meu de inaltare de factorii exteriori exercitati de catre aceasta. Am cautat si am reusit sa vad unde gresesc si cum sunt modelat de catre acestia. Astfel, sistemele bancare, sistemul mondial economic, mass media, alimentatia, consumismul, indiferenta oamenilor, distractiile de duzina si multi alti factori, exercita forte puternice ce lupta contra fiecarei fiinte umane. De aici, asemenea tentaculelor unei caracatite, toate incep sa se imprastie si sa inclesteze fiecare om din toate directiile, privandu-l de adevarata libertate.

Legand cele zise, vedem astfel cum fiecare dintre noi pierdem “corpul fizic” personal, dar si “corpul fizic” al comunitatii, deci practic, pierdem nu doar ideea de inaltare spirituala, ci fundatia pe care aceasta se construieste, aceea de a fi OM. Indiferent de rasa, religie, crez, statut social, etc., trebuie sa ne intoarcem prima si prima data la esenta de a fi OM (“Inainte de a deveni un Musulman, un Sikh, un Hindu sau un Crestin, prima data haideti sa devenim oameni” Guru Nanak Dev Ji)

Cum pierdem esenta de a fi OM?

Deoarece lucrurile aici incep sa se ramifice si sa devina tot mai complexe, voi lasa la latitudinea fiecaruia sa caute adevarul, dar totusi voi insirui in lista de mai jos principalii factori ce distrug calitatea noastra de om:

1. Sistemul monetar international:10530836_10152189341247344_5388510726106714068_n

Este un sistem care ne inrobeste pe noi, mai mult pe cei
tineri de acum si care va avea o sfera de influenta tot mai puternica asupra copiilor nostri. Un sistem monetar sustinut de dolar, care a ajuns la rata de 1:40 ban real/ban fictiv. Se asteapta un colaps fara precedent ce va genera si va schimba lumea, sa speram 180 grade (sper ca ne vom intoarce spre ceea ce e important, daca acest colaps se va produce)

2. Managementul resurselor Pamantului:

Este o problema esentiala la nivel global, dar vizibila si la nivel local. Cei bogati detin tot mai mult, patura de mijloc dispare, rezultand discrepante enorme intre cei saraci si cei bogati. Patura de mijloc, cu un procent redus, ajunge in cea de sus, dar majoritatea cad in patura de jos. Un joc propulsat de sistemul international bancar si sustinut la foc continuu. Ajungem astfel, ca un 1% din populatia globului sa detina 40% din resursele totale, iar restul de 60% fiind distribuit celorlalti, in functie de posibilitati. Marile companii secatuiesc de resurse tarile sarace sau in curs de dezvoltare, generand mai multa saracie. La fel ca cel de sus, un alt factor major ce poate intoarce sistemele noastre de valori.

3. Protejarea naturii

Datorita egoismului uman si a stilului de viata, natura este pusa in primejdie mai mult ca niciodata. Padurea Amazoniana se miceste pe zi ce trece (Plamanii Pamantului asa cum am invatat la Geografie), China inca foloseste ca resursa in producerea energiei, carbunele si este principalul contribuitor in poluarea Globala, nu se doresc solutii alternative si ecologice pentru petrol (produce poluare diversificate ca mase plastice, deversari, prelucrare chimica, noxe, etc.), zeci de specii de fauna si vegetatie dispar zilnic (lipsa de bio-diversitate, implicit producerea de dezechilibru in ecosistem) si lista continua la nesfarsit. Un al treilea factor important.

4. Lipsa acuta de apa:

Conform ultimelor studii, 4 miliarde de oameni ajung sa sufere cel putin o luna pe an de lipsa acuta de apa. Combinat cu alti factori, acesta va genera mari migrari ale maselor de oameni. Institutii inalte si mari oameni de stiinta trag semnale de alarma in aceasta privinta si asupra modului nostru de viata. Pentru a realiza care e rolul nostru in aceasta privinta, cautati sa vedeti cantitatea de apa necesara producerii unui kg de carne. Este al patrulea factor important ce poate schimba lumea, iar asta, daca nu  o schimbam noi pana atunci.

5. Consumismul:

Este probabil cel ce detine fraiele celor 4 mari factori de mai sus. Datorita lui, oamenii genereaza nenorociri in alte zone a Pamantului. Am uitat ca oameni sa vedem ce inseamna bucuria in lucruri simple, ce inseamna a-ti acoperi nevoile si ce e moft (“Cumparam lucruri de care nu avem nevoie cu bani ce nu ii avem” George Carlin, comediant – vedem legatura intre egoismul omului, consumismul provocat de acesta si indatorarea lui in fata unui sistem bancar, toate bine portretizate in aceasta fraza), am uitat ce insemna nevoie. Nevoile noastre au atins alte stagii: nevoia de a avea o masina, nevoia de a avea ultimul telefon – America produce deseuri prin innoirea telefoanelor mobile de cca. 150mil telefoane/an, nevoia de a avea echipamentele cele mai performante, nevoia de a avea orice doar pentru a avea. Noi, prin stilul nostru generam saracie, suferinte, razboaie, deoarece nu stim unde sa ne oprim si nu constientizam spre ce conduc actiunile noastre. Tot consumismul este cel ce a generat proasta calitatea a alimentelor de pe piata, datorita mentalitatii “Am 8 pulpe de pui, 5 le mananc, 3 le arunc, deoarece maine pot lua altele”.

Educatia

Din punctul meu de vedere, educatia este solutia celor zise mai sus. Cand reusim sa ne educam si sa devenim oameni, cand reusim sa aducem bunastare tuturor din jurul nostru si sa traim intr-o perfecta armonie cu ceilalti, implicit si cu natura, atunci putem sa zicem ca am pus piatra de temelie spiritualitatii. Educatia e un proces ce se construieste continuu si nu se opreste la cei 7 ani de acasa. Cautati informatiile si puneti-le tot timpul sub semnul intrebarii. Mass media este principalul mod de control al nostru. Feriti copii de aceasta si indreptati-i spre ce inseamna bunatate: altruism, importantaubuntu naturii, grija fata de semenul lui, corectitudinea, blandetea etc.

Acestea ar fi principalele cauze ce ne distrug pe noi ca umanitate. Lumea a cautat de sute de ani sa gaseasca raspunsuri la nivel micro (ex: particula lui Dumnezeu) si nu a reusit sa vada totul la nivel holistic (unitar, un termen englezesc ce presupune ca totul in univers este interconectat). Fiecare mica actiune a mea duce la o reactiune in sistem. Fizicienii admit ca niciunui element tinut sub observatie nu i se pot atribui anumite caracteristici individuale si de sine statatoare, deoarece acesta nu poate fi privit ca fiind izolat de factorii externi. Implicit, el este afectat de tot ceea ce il inconjoara, precum si modelat de acestea. Orice element are propriul sau rol in intregul din care face parte. Aplicat la fiecare dintre noi, ca individ, ceea ce alterez in mica mea parte a sistemului, se rasfrange in alte parti ale acestuia, rezultand ca toti suntem un TOT unitar si interdependent. EU sunt pentru ca NOI suntem: UBUNTU.

Vedem cum in drumul nostru in cautarea spiritualitatii, avem nevoie prima data de acest statut de Fiinta Umana. Avem nevoie de aceasta fundatie sa o construim, corectandu-ne actiunile noastre si aducand la cunostinta celorlalti lucrurile gresite spre care ne indreptam. Fara de acestea ne vom trezi ca vom face yoga/meditatie/rugaciuni/etc. pe un varf de gunoi, in razboaie si dezastre ecologice provocate de noi.

Cum am ales eu sa contracarez acestea si cum ma ajuta in dezvoltarea mea spirituala?

Pana nu demult, asa cum am mentionat mai sus, eram si eu o papura in “vantul” lumii. Preferam distractiile de duzina (o metoda excelenta de a-ti tine mintea ocupata si departe de lucrurile ce conteaza), bani aruncati pe diferite lucruri/ evenimente neimportante, preferam sa ies cu baietii in oras decat sa lupt pentru ceva important (ex: manifestatiile pentru Rosia Montana), dar am fost “trezit”.

Lucrurile bune inca erau acolo in mine, dar intr-o stare latenta, care mai apareau periodic la suprafata, dar erau stinse iar si iar de “vantul” lumii. Acum am reusit sa descopar si sa experimentez ce e cu adevarat important pentru mine. Duc o viata inca finantata de sistemul de care vreau sa ma desprind, dar cam asta e tot ce imi pune piedici in ascensiunea mea spirituala. Sunt o persoana ce vad utilitatea in lucrurile ce le posed, care se multumeste cu cat are si care isi recunoaste nevoile cand sunt acoperite.

11036037_466359093515364_8523078477274112260_nUmblu in haine vechi de 10 ani, prefer sa imi cumpar de la second unele dintre ele atunci cand am nevoie, am un ceas de 50 de lei, primit cadou, caruia i-a zburat cromul pe alocuri, dar care functioneaza perfect (adica isi face treaba), am un telefon “cu butoane”, am o masina de 12 ani ce o folosesc doar pe drumuri lungi, majoritatea Cluj-Alba, prefer mijlocul de transport in comun, de curand cu caldura sunt adeptul bicicletei, iar cu banii ce se strang prin “economisirea” asta, imi finantez diverse actiuni (lucrez cu o casa de copii, particip la evenimente caritabile in care ma pot implica personal, conferinte spirituale, actiuni umanitare, actiuni de ecologizare/plantare copaci, etc. si nu in ultimul rand imi strang bani pentru o casa de paie :D). Am realizat ca simplitatea mea imi aduce bucurie si ma scapa de “grijile” omului de rand (rate, dobanzi, facturi imense, grija de a pune bani pentru vacante, agitatie, stres si multe altele), ma ajuta in interactionarea umana, in intelegerea nevoilor oamenilor si in participarea pentru bunastarea acestora, ma ajuta sa caut si sa regasesc importanta naturii, sa ma documentez si sa promovez lucrurile esentiale in cadrul comunitatii s.a.md. Am pus “grijile” in ghilimele, deoarece toate acestea sunt create in capul nostru de catre societatea in care traim. Grijile noastre, pentru unii, au ajuns sa fie de-a dreptul ipocrite si hilare. Grija “ce fel de carucior de mii de lei aleg pentru copil”, grija “de ce memorie are telefonul x”, grija ca “trebuie sa spal masina ca s-a pus praf de 3 zile pe ea”, grija ca “imi vine patul din lemn de nuc si nu sunt acasa”, grija ca “un beculet in bordul masinii mele de 15mii euro s-a aprins” si altele. Ce e cu adevarat de plans in aceste vremuri, e ca oamenii care au posibilitatea financiara de a schimba ceva, aleg grijile de mai sus. Astfel, se pierd doua suflete: cel ce alege grijile de mai sus, crezand ca masina lui de 15 mii euro ii aduce fericirea si cel ce are nevoie de mana intinsa de la el (dar se zbate in saracie si in adevarata grij – aceea in care se intreaba ce va pune pe masa maine).

Acum, stiind acestea, deschideti ochii mai larg si faceti o introspectie asupra modului nostru de viata si a sistemelor noastre de valori. Gasiti ce e gresit in noi si aduceti schimbarea. Putem aduce Raiul pe pamant sau Apocalipsa. Nu va veni nimeni cu foc si pucioasa din Cer, pentru ca deja facem noi treaba asta destul de bine. Asemenea unui vers dintr-un cantec al lui “Nimeni Altu”, un artist hip-hop, ce zice: “In curand il vom face pe Diavol sa se teama pentru slujba lui”. Dar, indiferent de ceea ce va fi sa vina, daca noi am incercat totul, ce ne asteapta pe viitor nu are de ce sa ne inspaimante, pentru ca noi am gasit adevarata pace sufleteasca si am gasit-o pentru ca am incercat totul. Nu uitati:

“Fii Tu Schimbarea Pe Care O Vrei In Lume” – Mahatma Gandhi

*Sunt anumite persoane ce au ajuns intr-o stare in care pot sa traiasca fara mancare. Gandidu-ma la acestea, stiam de mai demult ca totul in jurul nostru este energie si nu materie (un pic cam data lumea fizicii peste cap cu teoria asta). Din una in alta, am ajuns sa ma gandesc la vibratii si frecvente. Ceea ce pare material in jurul nostru, de fapt este o energie ce are un nivel vibrational cu cel ce il emite corpul uman, de aceea putem interactiona cu acesta. Apoi m-am gandit la versetul din Biblie ce zice: “La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul”. Cuvantul insemna energie, insemna vibratie. Din el te poti hrani. Energia se hraneste cu energie. Asa ajungeau oamenii aceia sa traiasca fara mancare. Versetul ar mai putea fi spus: “Dumnezeu era intreaga energie, ea era la el pentru ca el era ea”. Un lucru ce se confunda si se scufunda unul intr-altul. Din energia intreaga noi suntem franturi de energii, totusi in stransa legatura una cu alta, deoarece plecam din aceeasi Sursa. Suntem copiiI ei si frati intre noi. Marea e Dumnezeu, iar noi suntem valurile. Fara mare nu putem fi valuri, si marea e sursa noastra. Suntem unul si acelasi lucru, manifestat diferit. Sper ca acestea sa le realizeze fiecare dintre noi.


Adrian_Pop (1)Numele meu este Adrian Pop, sunt un calator in drumul spre adevar, la fel ca multi altii, si dornic sa gasesc tovarasi in drumul ce l-am apucat. Merg pe principiul “Cine are urechi sa auda”, imprastiu informatii peste tot in calea mea si sunt mai mult decat binevoitor sa impartasesc idei celor carora le trezesc interesul. Locuiesc in Cluj-Napoca si incerc sa stabilesc o comunitate de oameni sau cel putin sa adun acei oameni ce impart aceleasi idei ca ale mele. Pot fi gasit pe adresa pop.adrian1988@yahoo.com.


Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.
Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site. Va multumim!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.