Creierul Uman – Instrument al Evolutiei

  photolibrary_rf_photo_of_neuron_cell

Este oare creierul o unealta de stocare a trecutului ?

Sau este un instrument prin care putem evolua ?

Tot ceea ce ne face sa fim: “TU” sau “EU” – sunt gandurile noastre, visele noastre, amintirile, sperantele, fanteziile, secretele, temerile, abilitatile, obiceiurile, durerile  şi bucuriile – acestea sunt gravate in matricea vie a peste 100 de miliarde de celule cerebrale.

Atunci cand asimilam informatii noi, in creierul nostru se creaza noi conexiuni prin intermediul a unor mici celule cerebrale, iar ceea ce te face pe tine sa fi “TU” insuti se va modifica. Imaginile pe care le cream în mintea noastra atunci cand procesam diferite fluxuri de constiinta, amprenteaza vastul nostru camp neurologic, care contribuie la identitatea noastra.

Ceea ce numesti a fi “TU”, este o fiinta a simturilor care exista prin intermediul interconectarii electrice a retelei tesutului celular cerebral. Modul în care celulele noastre nervoase se aranjeaza in functie de informatia pe care o asimilam, pe care ne-o amintim, ceea ce experimentam, simtim, ne imaginam si gandim, ne defineste individualitatea şi este reflectata in circuitul nostru neurologic intern. Acest lucru inseamna ca evoluam constant.

Creierul este un organ al evolutiei si al schimbarii. 

Conceptul de neuroplasticitate care apare in neurostiinta, demonstreaza o modificare la nivelul creierului de fiecare data cand invatam ceva nou. De asemenea, acesta se modifica intotdeauna cand avem o experienta noua. (Aceasta idee implica intrebarea: “Cate lucruri noi am invatat recent si de cate imi amintesc?” sau “Cate experiente noi am trait in ultima vreme?”). Materia cenusie a creierului este rearanjata in momentul in care alegem sa invatam ceva nou sau sa ne schimbam comportamentul pentru a deveni mai buni la ceva. In alte cuvinte atunci cand intr-adevar ne schimbam comportamentul sau invatam ceva nou, structura creierului se modifica, iar cand aceasta se modifca, si mentalitatea noastra este transformata.

Schimba perspectiva asupra a ceea ce consideri ca esti 

 

main Sebastian Kaulitzki shutterstock_14167231

Orientandu-ne dupa modelul neurostiintei, mintea este creierul in acţiune. Mintea este creierul care lucreza. Ea este produsul activitatii creierului atunci cand acesta este animat de viata.

Prin intermediul a 100 de miliarde de celule nervoase perfect legate intre ele, este evident ca putem crea nenumarate nivele de constiinta. Ipotetic, putem face creierul sa functioneaze diferit prin a-l influenta sa creeze secvenţe noi, modele diferite, dar si diferite combinatii care sa produca diverse stari mentale.

De exemplu, starea mentala pe care o folosim atunci cand tratam un pacient, este diferita fata de starea mentala pe care o folosim atunci cand conducem o masina. Creierul va functiona diferit atunci cand ne spalam pe dintii in comparatie cu momentul in care cantam la vioara. In acelasi mod, vom avea o anumita stare mentala atunci cand vom juca rolul de victima fata de starea mentala pe care o avem atunci cand suntem veseli. Toate aceste lucruri se petrec in acest fel deoarece pur si simplu, avem puterea de a forta grupurile celulelor nervoase sa se activeze in moduri unice.

In urma cu nu mai mult de treizeci sau patruzeci de ani, a existat o idee unanima in campul biologiei cum ca suntem nascuti cu un anumit numar de conexiuni neurologice si ca in cele din urma vom ajunge exact la fel precum parintii nostrii. Aceasta idee a fost acceptata ca un adevar general in care creierul nostru era considerat incapabil sa isi transceada forma initiala. Cu toate acestea, odata cu aparitia ultimelor tehnologii in imagistica functionala, aparent, putem face creierul sa creeze noi legaturi neuronale. Defapt, intr-o cercetare a Universitatii din Wisconsin s-a demonstrat ca lucruri simple, precum atentia sau concentrarea, sunt abilitati care se deprind prin exercitiu exact la fel ca jocurile de golf sau tenis.

Cu alte cuvinte, ca cat ne antrenam sau exersam mai mult pentru a fi atenti si constienti, cu atat ne perfectionam mai mult.

Prin metoda imagisticii functionale a creierului, s-a demonstrat ca putem schimba structura creierului doar prin a ne transforma modul de gandire.

Spre exemplu, cativa oameni care au cantat pentru prima oara la pian, au fost divizati in doua grupuri. Primul grup a exersat fizic sa cante o melodie folosindu-si degetele de la o singura mana. In consecinta, in urma acestui exercitiu, s-au format legaturi neuronale noi care au schimbat structura creierului. Imaginile scanarii creierului inainte şi dupa, au aratat faptul ca noi zone ale creierului au fost activate. In esenţa, nu numai ca a fost dezvoltata o noua abilitate, ci literalmente, au fost create noi circuite neuronale.

In momentul in care un al doilea grup a fost rugat sa faca acelasi lucru, cu diferenta de a o face la nivel mental, pentru aceeasi perioada de timp, s-a creat acelasi numar de conexiuni neuronale precum in primul grup. Mai simplu spus, atunci cand suntem cu adevarat concentrati si atenti, creierul nostru nu face diferenta dintre ceea ce se intampla in imaginatie si ceea ce se intampla in lumea exterioara. Alte cercetari au demonstrat acelasi lucru, nu numai la nivelul creierului, ci si la nivelul corpului. Aceste teste au demonstrat faptul ca exista o conexiune puternica intre minte si corp, schimbarile de la nivelul fiziologic fiind influentate de activitatea creierului.

Intr-un alt studiu, catorva subiecti li s-a cerut sa faca un exercitiu in care sa opuna rezistenta unui arc cu un singur deget. Timp de o saptamana, cate o singura ora pe zi, puterea musculara a demonstrat o crestere de 30 la suta – nimic iesit din comun. Un al doilea grup insa, nu a facut nici un fel de efort fizic, exersand in schimb la nivel mental aceeasi activitate, pe o perioada de timp identica. Cei din urma au avut o crestere a puterii musculare cu 22 la suta fara a intreprinde fara nici un fel de activitate fizica.

Imagineaza-ti o noua realitate 

Running-inside-a-brain

Aceasta cercetare este importanta pentru ca a aratat în mod clar faptul ca, atat corpul cat si creierul au avut parte de transformare inainte de a exercita presiune asupra arcului. Cu alte cuvinte, fara a atinge fizic arcul, corpul a devenit mai puternic doar printr-un efort mental.

Aceste doua studii demonstreaza faptul ca gandurile, intentiile si meditatia pot produce modificari la nivel fizic.

Asadar, atunci cand reusesti sa iti faci putin timp in afara programului tau extrem de “ocupat”, si te hotarasti sa incepi sa visezi o realitate noua in mod intentionat, sa iti planifici o noua viata, sa iti stabilesti noi obiective, aminteste-ti faptul ca dorintele tale influenteaza activitatea creierului, iar corpul vostru este reconditionat pentru a fi pregatit in a intampina evenimentele imaginate. Prin urmare, daca iti  vei imagina zilnic cum ar fi sa experimentezi ceea ce iti doresti, in viata ta va avea loc o schimbare interioara, care va fi reflectata mai apoi in realitatea exterioara.

Aplicand acest principiu la modelul cuantic care sustine ca mintea noastra subiectiva are efect sau control asupra realitatii obiective (constiinta creaza realitatea), putem sublinia ideea ca daca creierul si corpul nostru demonstreaza schimbari la nivel fizic, doar prin activitate mentala, fara ca experienta sa fie manifestata in plan fizic, este posibil sa controlam ceea ce ne dorim.

 

Articol De Dr. Joe Dispenza
cum a fost afisat in Science to Sage E-Magazine

Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.
Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site. Va multumim!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.