Constientizarea “Solutiilor Alternative” si Rolul Nostru In Procesul de Sustenabilitate

Avem atatea solutii alternative, atatia oameni de stiinta care pot gasi solutii inovative. Se stie ca omul s-a adaptat intotdeauna la conditiile de moment si ca nevoia intotdeauna l-a impulsionat spre a gasi mereu solutii la problemele intampinate de-a lungul timpului.

Intr-adevar, omul a gasit de multe ori nise de scapare. Problema nu este adaptabilitatea omului, deoarece corpul uman se poate adapta in scurt timp la factorii externi daca ei tind sa cada dintr-o extrema in alta. Problema este adaptabilitatea naturii, a faunei si a vegetatiei. Oamenii de stiinta au demonstrat de exemplu ca mici fluctuatii de temperatura (temperaturile anuale) afecteaza dramatic viata insectelor si a plantelor.

Problema in fapt este ca celelalte elemente ce sustin viata omului nu se pot adapta la aceste “treceri”, implicit noi pierdem habitatul nostru, iar adaptabilitatea noastra va fi fara nici un rost in acest caz. Ne aflam in situatia descrisa hazliu de George Carlin:

“Nu Planeta trebuie salvata, deoarece Planeta exista de mii de ani si va exista alti mii de ani. Oamenii nu vor mai exista. Asta e altceva”.

Pierdem mii de specii anual, deci pierdem biodiversitatea. Omul s-a “catarat” in varful lantului trofic (varful piramidei biosferei) si de acolo el “administreaza” natura dupa bunul plac, in loc sa intre intr-un proces ciclic de mutualitate si armonie cu natura. Lantul trofic pierde tot mai multe “zale”, iar acestea duc la colapsul biosferei.

Ce se intampla cu solutiile alternative de energie?download

Conform studiilor facute de diversi oameni din diverse domenii, solutiile alternative de energie nu vor face altceva decat sa prelungeasca pentru scurt moment agonia omului.

Intr-adevar, se insista pe ideea ca petrolul are viata masurata, iar finalul lui este aproape, mai aproape decat credem noi, multi incearcand sa gaseasca diverse alternative pentru a-l inlocui. Din pacate,  acestea nu vor face nimic altceva decat sa ne mai propulseze 40-50 de ani in viitor.

Problema majoritatii solutiilor alternative este ca toate necesita extragerea petrolului, cel pe care trebuie sa il inlocuim cat mai curand. Pentru a scoate uraniu, producerea utilajelor necesita extragerea petrolului, pentru producerea unui singur cauciuc este nevoie de 16-26 litri de petrol, drumurile pe care circulam au nevoie de petrol in constructia lor, toate centralele nucleare si campurile cu panouri fotovoltaice au nevoie de petrol in construirea si intretinerea acestora, panourile fotovoltaice au nevoie de materiale rare pentru a fi fabricate, acestea fiind extrase, bineintelesc, tot cu ajutorul petrolului.

Orice solutie asa-zisa “alternativa” la care te gandesti mai profund,  dintr-o data nu mai pare atat de roz, deoarece toate acestea au nevoie de petrol, cel la care incercam sa renuntam. Pentru o explicatie si mai buna, vezi acest document. El iti va raspunde mai bine la toate aceste solutii alternative.

Lumea vrea sa fie mintita cu acestea deoarece nimeni nu vrea sa renunte la confort sau sa iasa din aceasta zona “calduta” si confortabila. Undeva, cineva spunea:

“Daca ii spui unui om ca de maine trebuie sa renunte la masina lui si sa circule cu bicicleta, acesta va spune ca nu e posibil asa ceva. Dar daca ii vei zice ca de maine trebuie sa schimbe masina cu o alta masina, care este electrica, va accepta oricand acesta propunere.”

Aceasta este problema noastra: vrem sa avem aceleasi lucruri (sau poate chiar mai multe), dar nu vrem sa deschidem ochii pentru a vedea ca in realitate, acestea nu se pot indeplini in acelasi fel ca pana acum, iar in acelasi timp sa salvam si planeta si intreaga omenire.

Este de la sine inteles ca omului ii este greu sa se intoarca acum la bicicleta, dupa ce atata timp a “tras” ca sa inventeze masina si alte tehnologii ce ii aduc confortul. De ce ar trebui sa renunte la acestea?

Dupa cum bine stim, planeta noastra este finita, iar resursele sunt finite (sau le facem noi sa fie). Avand in vedere ca in jur de 3 miliarde de oameni asteapta sa se “bucure” si ei de tot confortul ce europenii si americanii il au, lucrurile nu par sa arate o tendinta imbucuratoare: Documentar .

China, India si Brazilia, 3 tari de top 5 ca numar de populatie, sunt niste tari in plina ascensiune economica. Toate acestea vor dori sa aiba toate lucrurile de care tu te bucuri acum: masina, motocicleta, excursii in lume, aparate casnice si toate lucururile ce polueaza si distrug Planeta.

Gandeste-te ce se va intampla atunci: peste o treime de chinezi au deja carnetul luat si asteapta sa aiba o masina. Crezi ca cererea de petrol va scadea? Crezi ca poluarea va scadea? Avem 1.3 miliarde de masini in lume, tot atatea calculatoare si deja cream probleme vizibile Planetei.

Incercam sa ne amagim cu solutii alternative de energie, dar gandeste-te ca majoritatea tuturor acestor lucruri sunt facute din plastic, adica din petrol. Plasticul te inconjoara la orice pas. Va fi greu sa aplicam cat mai curand o solutie alternativa de energie astfel incat sa evitam dezastrele care sunt deja incepute (topirea ghetarilor pe cei mai inalti munti, tsunami, taifunuri, secete, inundatii tot mai puternice si mai dese, desprinderea de falii imense de gheata in Antartica, gauri imense in Siberia ca urmare a eliberarii metanului – gazul cu cel mai mare efect de sera, diferite boli ce avanseaza in partea de nord a Globului datorita cresterii temperaturii si multe altele).

bjoern-schwarz-nuclear-power-plant-germany-creative-commons-2010Solutiile alternative au nevoie de petrol si ele nu sunt decat solutii pentru energia
consumata in casa, fabrici etc. Transportul este cel mai mare consumator de petrol (aproximativ 70%, dupa care urmeaza energia produsa din petrol 20%, iar mai apoi petrochimia cu 10%). Pentru a stoca energia electrica produsa alternativ si pentru a face intr-adevar o diferenta in diminuarea consumul petrolului, e nevoie sa contracarezi acesti 70%.

Intr-adevar, este un lucru pozitiv faptul ca ne dam silinta sa inlocuim petrolul pentru acei 20%, dar din pacate, aceast efort este infim. Pentru ca cei 70% sa fie inlocuiti e nevoie de infrastructura, sosele, masini, extractia materialelor pentru acestea care toate au ca suport petrolul, iar pentru producerea de baterii e nevoie de materiale rare. Ne cam invartim intr-un cerc vicios in care nu scapam nicicum de petrol, desi el e principalul factor pentru dezastrele din lume. Pe buna dreptate, i se spune “Sangele Planetei”. El anima tot, iar fara el nu ne vedem existenta.

Totusi multe tari, printre care si cele enumerate mai sus, au ajuns sa fie promotorii energiei alternative. De ce spun ca ar fi degeaba tot acest efort?

Intr-adevar, India si China au ajuns sa fie varfurile in aplicarea tehnologiilor pentru energiile alternative. China continua sa inchida minele de carbune (carbune ce ii ofera procentul cel mai mare in producerea energiei), iar guvernul indian subventioneaza puternic panourile fotovoltaice. Totusi, ele semnaleaza o “mica” problema.  Aceste tari recunosc ca inca mare parte din energie provine din petrol si carbune, neavand alte modalitati de a-si sustine populatia si economia. Conform multor oameni de stiinta din diverse domenii (geologi, biologi, cei ce se ocupa cu studiul oceanelor, marilor, atmosferei, cei de la NASA etc,) reducerea utilizarii acestor resurse este obligatorie cu o tranzitie inspre energie “curata” cat mai urgenta, altfel anul 2030 este predestinat sa fie cel in care efectele devastatoare ale poluarii sa stearga rasa umana (poate suna prea negativist, dar sunt foarte mari sanse in acest sens, atat timp cat continuam ca pana acum).

Un paradox semnalat de cele 2 tari este faptul ca, desi ele admit ca sunt principalii contribuabili la poluarea Planetei, ele afirma ca aceasta se datoreaza nu stilului de viata cu standarde ridicate, ci datorita numarului de oameni. Paradoxul este ca, asa cum studiile arata, pragul de poluare atins acum nu a fost un produs creat datorita lor, ci datorita stilului de viata ce il au europenii si americanii (ce se afla sub 1 miliard ca numar). Astfel, presiunile exercitate asupra lor de a reduce poluare nu li se par justificate avand in vedere faptul ca tarile care sunt cele mai dezvoltate si care ar trebui sa aplice solutiile intr-un mod cat mai urgent, cad acest examen an de an.

Pe scurt, tarile dezvoltate, care au creat problema poluarii si care au toate cele energynecesare pentru a reduce poluarea, nu aduc la indeplinire solutiile, ci din contra arata cu degetul tarile care nici nu au fost “sustinatorii” acestei poluari intensive si care nici nu pot din punct de vedere economic sa le indeplineasca in totalitate, desi se straduiesc in continuu. Mai multe aici, in raportul Africii de Sud.

Vezi astfel ipocrizia. Acum gandeste-te ca daca e sa iei China ca exemplu, intr-un an si-a dublat cererea de petrol. Ce putem noi sa facem acum? Sa le cerem asiaticilor sa nu aiba ceea ce noi deja avem de atata timp si dupa care si ei tanjesc? Le poti cere sa nu aiba lucrurile tale deoarece daca acestea se intampla, vom infrunta probleme ce vor schimba fata planetei 180 de grade? Aici suntem si noi, oamenii de rand ipocriti. Noi, in loc sa fim modele pentru ei si sa cautam si noi solutii la nivel de individ, ne complacem si asteptam ca cineva de acolo de sus (guverne, organizatii, etc.) sa gaseasca solutii, dar sa ne permita sa mentinem stilul nostru de viata, ori asta nu se poate.

Dar daca am avea o energie “curata”, toate acestea sau multe dintre ele vor disparea.

Din nou, incepem sa ne amagim. Chiar daca am avea energie gratis, noi tot nu vom fi in stare sa evitam majoritatea problemelor. Si poate ca daca pe mine nu ma crezi si nici pe cel ce a scris documentul de mai sus, poate ii vei crede pe cei de la The Guardian ( “Energia curata nu ne va  salva, doar un nou sistem economic o poate face”).

Problema nu se pune in a inlocui petrolul sau carbunele si gasirea unei energii “curate”, ci problema se pune in stilul nostru de viata. Toate aceste lucruri ce le posedam, tot stilul de viata ce il avem conduce spre prabusirea Planetei. Noi nu reusim si nu intelegem ca trebui sa traim in armonie cu natura, cu semenii nostri. Ori, o energie gratis ne va face sa taiem mai multe paduri, sa scoatem mai mult fier, sa “secam” apele de pesti mai mult, etc. In concluzie, sa distrugem tot ceea ce prindem in cale prin firea noastra egoista.

Ceea ce nu intelegem, e ca aceste lucruri pe care le posedam ne dau falsa impresie ca ne aduc bucurie, iar natura ne arata ca directia in care ne indreptam, este gresita. Conform acestui articol, pentru a produce o tona de cupru, cream 500 de tone de deseuri, iar acest lucru se intampla intr-o “groapa deschisa”, nu intr-o mina de mare adancime.

Cu toate acestea, unele state precum cele nord-europene, recicleaza foarte mult, reducand in acest fel problema deseurilor. Din nou, un lucru partial adevarat. E drept ca unele state au ajuns sa recicleze peste 80% din “gunoiul” tarii, ba mai mult, importa “gunoaiele” altor tari, dar aici e un mic lucru ascuns. Asa cum poti vedea in acest articol, noi nu stim sa inchidem cercul. Ne mintim ca inchidem cercul prin micile noastre reciclari. Din pacate, nu este adevarat. Suntem inca intr-un proces liniar, cu inceput si final, si nu intr-o ciclicitate in care – nimic nu se pierde, totul se transforma – (benefic vorbind, caci fizic nu se poate contrazice aceasta lege). Problema noastra este ca la capatul unde ia nastere produsul de care ne “bucuram”, majoritatea energiei este indreptata inspre exploatarea si producerea unor imense gramezi de deseuri, deseuri ce nu vor fi niciodata reciclate. Practic, noi reciclam o parte dintr-un produs finit ce consta in 10-20% din energia si resursele ce au fost folosite in producerea acestuia. Si nici acest 10-20% nu il facem cu un randament de 100%. Tot acest consum ce este in continua crestere, nu va fi fixat de catre o energie “curata”. Nici macar de una gratis. Iar problema omului de rand, asa cum a zis-o un om de stiinta, e in faptul ca nu intelegem ce reprezinta o functie exponentiala.

Ce vreau sa spun prin asta? O scurta exemplificare o puteti gasi in acest articol. Oamenii de stiinta au prezis diferite perioade pentru “Sfarsitul Lumii”, de la 2050, la 2200 si asa mai departe. Tinand sub observatie Planeta, ei au observat ca lucrurile nu tind sa se intample atat de liniar si previzibil pe cum ei credeau. Astfel, cazuri precum fasii enorme de gheata desprinse in Antartica, incendii de paduri in zonele sub-arctice, indesirea taifunurile si tsunamiurilor, cresterea cererii de petrol, particulele poluante din atmosfera, temperaturi record doborate consecutiv luna de luna si multe altele s-au intamplat cu mult mai repede decat ei prevedeau si cantitativ mai mult. Intr-o functie liniara, lucrurile merg gradual si isi mentin aceeasi velocitate.

Intr-o functie exponentiala, inceputul este lin, dar spre final lucrurile nu mai pot fi tinute in frau si se intampla brusc (Puteti citi mai multe AICI). Putem exemplifica acest lucru folosind metanul captat sub pamant in forma lichida. Datorita cresterii temperaturii, el trece din forma lichefiata in forma gazoasa. In acest fel, se elibereaza in atmosfera si creaza un efect de sera, nu intr-atat de “simtit” pentru inceput. Odata cu eliberarea lui, efectul de sera este si mai puternic, iar anul viitor acest efect va elibera si mai mult metan, care va crea un si mai mare efect de sera, care va elibera cantitati mai mari de metan si tot asa. In 5 ani de zile, el va putea sa extermine viata pe Pamant, iar lucrul cel mai ingrijorator la el este faptul ca odata inceput, acest proces este ireversibil.

Care ar putea fi solutiile la problemele existente si cum pot integra procesul de sustenabilitate in viata mea?

Dupa cum bine vezi si dupa cum si oamenii de stiinta sustin, tehnologia si progresul tehnologic nu poate sa aduca mari solutii sau chiar deloc in unele areale. Tehnologia a distrus pamanturile fertile, a defrisat milioane de kilometri patrati de padure, a poluat apele, aerul si a otravit animalele si vegetatia. Practic toate acestea ne duc spre o prapastie. Poate ca unele dintre urmatoarele solutii ti se vor parea ca fiind o intoarcere in timp, dar mie cel putin, mi se par solutii care ne intorc spre lucrurile ce conteaza cu adevarat in viata noastra si spre adevarata libertate pe care o cautam de atata timp.

Unii oameni au inceput sa intrevada aceste probleme acum aproape jumatate de secol si au incercat sa gaseasca diverse solutii. m42-permaculture-docUna dintre aceastea este permacultura. Eu unu o denumesc agricultura inteligenta. Stiu ca multi cand aud “agricultura” fug de acest gand, venindu-le in minte imaginile cu taranul in mijlocul campului dand cu sapa din zori de zi pana la apus de soare intr-o caldura infioratoare. Totusi permacultura este mai putina “sapa” si mai multa observatie a naturii. Tu esti cel ce se integreaza cu natura, traieste armonios cu aceasta si o “ajuta” ca sa te ajute. Practic, este vorba despre acel cerc in care trebuie sa intram pentru a trai sanatosi si liberi (puteti cauta sute de articole cu ce reprezinta permacultura).

In ciuda faptului ca este un mic “copilas” in tara noastra, unii au grija ca el sa creasca. Pe unii din acesti oameni ii puteti gasi aici. Mai puteti sa cautati pe internet si “Transition Towns” ca sa vedeti comunitatile din afara tarii.

O alta solutie ar fi Casele Ecologice, cu impact aproape zero asupra naturii. Sunt sanatoase, necesita putini bani in constructia lor, sunt distractiv de construit (se recomanda ca proprietarii sa participe activ in constructia lor si sa puna inima in ceea ce fac) si economice.

Daca cele doua solutii nu suntearthships1 deocamdata la indemana oricui, recomand cu caldura diferite actiuni pentru a aduce o mica schimbare in lume cum ar fi: evitati sa mai cumparati alimente la conserve, plastic etc (produc multa poluare si nu sunt sanatoase, iar pe langa acest lucru, unele sunt aduse de la mii de kilometri, iar daca facem asta, taiem din acei 70% care conteaza cel mai mult), evitati sa cumparati fructe exotice si ce nu gasiti local ( din acelasi motiv – transport + mii kilometrii = poluare), axati-va pe produsele de la fermele din jur, taranii din jur, producatorii locali, incercati sa nu mai cumparati produse cosmetice, ingrijire personala, curatenie etc. (sunt daunatoare si poluante) si incercati sa cumparati cele bio home-made sau sa va faceti voi propria pasta de dinti, sapun etc., evitati sa calatoriti “pe petrol”, in special cu avionul (stiu ca pare absurd, dar ganditi-va ca astfel nu mai sustinem nici razboaiele pentru petrol si taiem din nou, enorm din poluare), cumparati doar cele necesare voua (identificati-va care sunt cu adevarat necesitatile), incercati sa va gatiti voi mancarea (nu mancare comandata in tone de plastic, nu semi-preparate aduse din China), cumparati haine cat mai ieftine sau cat mai durabile si atatea cate aveti nevoie (eu unu merg pe second hand la haine, dar papucii ii iau sa fie de calitate), evitati produsele farmaceutice si mergeti pe produse naturale (daca se poate produse de voi), incercati lucruri alternative ca vase din lut ars (old school), recipiente din sticla sau metal durabile, incercati sa reparati ceea ce aveti stricat si sa nu il aruncati ca sa il inlocuiti si multe alte solutii de acest fel ce singuri si sigur le veti gasi.

Un lucru foarte important de moment, este sa sustinem productia locala de mancare (ori a noastra, ori a celor din zona noastra). Acesta ar fi unul din cei mai mari pasi ce i-am putea face. Astfel, multe probleme la care sigur v-ati gandit (de unde fac eu rost de produse naturiste sa imi fac eu sapun?) vor fi rezolvate de acesti oameni (unii dintre ei mai cresc plante medicinale, au tot felul de retete strabune, unii mai stiu meserii vechi – olarit, impletit cos nuiele, etc). Tot timpul cand actionati, ganditi-va din punct de vedere ecologic si veti gasi cu siguranta solutii eficiente.

O alta parte avantajoasa a celor de mai sus este: socializarea, conexiunea cu ceilalti oameni, armonia cu natura, sentimente puternice in interactionarea umana si cu natura, comunitati sustenabile, sanatate, inchegarea de noi relatii, grija comunitatii fata de membrii ei, independenta, timp liber, conexiunea cu sinele interior si cei ce suntem cu adevarat etc. Toate acestea vor veni daca veti renunta incet, incet la cele materiale si fara de sens (mai multi bani, mai multa energie, mai putin stres, mai mult timp sa faceti ceea ce conteaza cu adevarat).

Toate acestea par frumoase si unele chiar utopice. Majoritatea nici nu aveau habar despre lucrurile spuse aici. Chiar se pot astfel evita si indrepta lucrurile?

Trezirea la realitate e dura si pentru unii, socanta. Majoritatea credem ca viata noastra va fi precum a parintilor nostri, iar copiii nostri vor avea o viata la fel ca a noastra si ca cea a parintilor nostri. Din pacate sunt prea multi indici care arata ca lucrurile merg in jos si este nevoie sa actionam ACUM. Multi stiu ca s-ar putea ca multe sa nu se mai poata face, dar sunt optimisti increzatori si nu renunta la ceea ce ar trebui sa fie facut. Poate astfel vom reusi sa iesim din lanturile mai marilor sefi ai lumii, care ne-au tinut sclavi atata vreme de timp si acum e momentul sa fim cu adevarat liberi.

“ Cea mai mare greseala este sa nu faci nimic, doar pentru ca faci putin. Fa tot ceea ce poti.” Sydeny Smith


Adrian_Pop (1)Numele meu este Adrian Pop, sunt un calator in drumul spre adevar, la fel ca multi altii, si dornic sa gasesc tovarasi in drumul ce l-am apucat. Merg pe principiul “Cine are urechi sa auda”, imprastiu informatii peste tot in calea mea si sunt mai mult decat binevoitor sa impartasesc idei celor carora le trezesc interesul. Locuiesc in Cluj-Napoca si incerc sa stabilesc o comunitate de oameni sau cel putin sa adun acei oameni ce impart aceleasi idei ca ale mele. Pot fi gasit pe adresa pop.adrian1988@yahoo.com.


Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.
Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site. Va multumim!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.