3 Tipuri de Gandire Constienta : Tu unde te incadrezi?

10923607_10152959874062731_2824218024833621427_nUnul dintre fenomenele care au aparut in ultima perioada de timp este o asa-zisa separare in gandirea constienta a oamenilor. Exista doua tipuri de gandire care par a se contrazice una pe cealalta. Pentru fiecare Yin exista si un Yang. Chiar si in noile comunitati bazate pe iubire si pace, are loc aceeasi separare in ideologie.

Bineinteles ca acest lucru nu presupune ca fiecare suntem polarizati intr-o extrema sau alta. Exista multe variante de mijloc, iar de multe ori, ne putem situa undeva intre cele doua. Ar fi interesant ca fiecare dintre noi sa faca o introspectie si sa ne expunem parerile la scara mai mare pentru a putea ajunge la o intelegere care sa imbine tot ceea ce este mai constructiv din ambele parti. In acest fel, vom reusi sa initiem cu adevarat o transformare in lume.

Cele trei tipuri de gandire constienta pe care le-am identificat, sunt: 1. Gandirea excesiv de pozitiva; 2. Infruntarea problemelor actuale; 3. Calea de mijloc

1. Gandirea excesiv de pozitiva

Pe de-o parte, exista acea parte a gandirii in care predomina pozitivitatea. Aceasta polaritate este preocupata de calitatea vibratiei si se concentreaza spre a trai intr-o stare pozitiva cat de mult posibil. Cei care tind spre acest tip de gandire nu gasesc niciun motiv pentru care sa aibe de-a face cu altceva decat cu lucrurile care ii fac sa se simta fericiti. Pentru ei viata este prea scurta pentru a fi nefericiti. Evita negativismul si amplifica pozitivismul.

Foarte des, aceasta gandire evita conflictele si drama. De cele mai multe ori, acest tip de gandire tinde sa ignore problemele, precum si evenimentele care ar putea compromite vibratiile inalte.

De asemenea, este bazata pe ideea ca cea mai buna metoda de a initia transformarile pozitive este prin a ne concentra pe ceea ce este pozitiv si convenabil. Spre exemplu, daca ne concentram sa ne indreptam gandurile si emotiile spre ceea ce dorim sa ne atragem in viata, din ce in ce mai multe aspecte ale acelui lucru vor incepe sa se concretizeze in realitatea pe care o experimentam. In consecinta, indreptarea atentiei se face exclusiv spre ceea ce este convenabil.

2. Infruntarea problemelor actuale

Aceasta latura tinde sa petreaca foarte mult timp vorbind despre problemele legate de lumea in care traim si incearca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea lor. Ei sunt preocupati cu probleme legate de drepturile animalelor, imunizarea populatiei si rolul corporatiilor de la guvernare. Tind sa creada in importanta informatiei si in “trezirea” oamenilor la realitatea problemelor din lume pentru a initia schimbarea.

Cei care adopta acest tip de gandire cred ca infruntarea problemelor este singura cale prin care ne putem transforma realitatea. Daca nu ne alocam timp pentru a invata si discuta despre ceea ce nu este in regula in lume, cum ne putem astepta la o schimbare? Acestia isi investesc atentia spre aceste lucruri in speranta ca facand acest lucru, vor genera o transformare benefica in lume.

De multe ori, cei care isi insusesc acest tip de gandire ii contrazic pe cei care adopta gandirea pozitiva, spunand ca acestia isi ascund capul in nisip, ignorand adevaratele probleme ale lumii, pentru a se face pe ei insisi sa se simta bine. Ei cred ca prin aceasta atitudine, potentialul de a initia orice schimbare la nivel colectiv, este compromis. De asemenea, aceasta gandire sustine ca a ignora o problema, nu o va face sa dispara si ca este de datoria noastra sa ii ajutam pe cei care au nevoie, ca este necesar sa luptam pentru ce este drept si adevarat, chiar daca acest lucru ne face sa ne simtim inconfortabil.

3. Calea de mijloc

10897946_10152989788024738_4820698208821541041_n

Calea de mijloc ale celor doua tipuri de gandire constienta este ca fiecare dintre noi are ceva bun de oferit, ca totul este relativ, si se aplica individual fiecarei persoane in functie de trairile si concluziile personale la care a ajuns. Ceea ce functioneaza pentru unul, nu este neaparat sa functioneze pentru altul. In acelasi timp, totul este perfect aplicabil, dar ceea ce difera este situatia careia i se aplica, perspectiva folosita si bineinteles, gradul de constiinta de la care se discuta.

Este necesar sa constientizam neregulile si nedreptatile din lume, dar in acelasi timp trebuie sa evitam a ne lasa afectati de catre acestea. Un citat al lui Friedrich Nietzsche spune: “Cel care infrunta monstrii, trebuie sa aiba grija ca in timpul acestui proces sa nu devina el insusi un monstru”, ceea ce inseamna sa avem grija ca nu cumva sa incepem sa ne identificam prea mult cu problemele pe care incercam sa le rezolvam, iar in decursul acestui proces sa ne pierdem de fapt de obiectivul pentru care militam.

Prin a crea un echilibru in atentia noastra spre ambele tipuri de gandire, putem intr-adevar sa generam transformarea pe care o dorim in lume. A ignora partile negative nu aduce nimic pozitiv, dar nici a ramane blocat in acea realitate nu ne ajuta. Prin a constientiza situatia cu care avem de a face si prin a echilibra acel lucru printr-o baza spirituala si morala, precum si printr-o gandire armonioasa, putem avea o forta de transmutare sporita. Nu putem trai in ignoranta, dar nici nu ne putem lasa consumati de negativitate.

Cu toate ca ambele tipuri de gandire se concentreaza spre o transformare pozitiva in constiinta, se observa o oarecare separare intre cele doua, care ridica anumite intrebari legate de atitudinea pe care o adoptam fata de noi, fata de cei din jurul nostru si fata de ceea ce dorim sa construim la nivel mai inalt. Rezolvam oare problemele lumii actuale prin a lupta impotriva a ceea ce este gresit sau le rezolvam prin a le accepta si prin a ne concentra pe ceea ce este pozitiv? Putem oare sa transformam lumea prin solutionarea problemelor actuale si gasirea unor solutii intr-un mod pozitiv si constructiv, fara lupta si agresivitate, imbinand astfel primele doua tipuri de gandire?

Care tip de gandire ti se aplica personal? Crezi ca pozitivitatea este cheia spre schimbare sau ca lupta cu “intunericul” este ceea ce ne va salva? Sau, poate ca ai dezvoltat o perspectiva diferita, individuala, care se afla undeva la mijlocul celor doua. Sunteti invitati sa comentati aceste idei si sa va expuneti parerea mai jos!

Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.
Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site. Va multumim!

Comments

comments

3 Comments:

  1. Cred ca o gandire pozitiva, înclinată catre compasiune, este cea care poate aduce mari transformari pozitive lumii, cat si îmbunătățiri personale. Lucrurile negative, exterioare nouă, nu pot reprezenta o fundație pentru o lume mai bună și nici pentru pentru o îmbunătățire personală. Cât mai mult pozitiv și cât mai puțin negativ este deviza. Cât mai buni posibil. ”Întunericul” merită înfruntat doar atunci când un rău mic aduce un bine relativ mult mai mare.

  2. Simturile omului sunt extrovertite|:ochii se deschid spre lume,urechile culeg sunete din exterior,toate informatiile ne vin din afara,dar “cautatorul” se afla inauntru cautand in afara ceva sa-l implineasca.

  3. Pozitivitate si constientizare a problemelor cu detasare , compasiune , fara infruntare si lupta ………sensul vietii este a experimenta , a invata din experiente , chiar si cu efort dar cu placere , nu cu lupta , pentru ca atunci cind te lupti pierzi placerea vietii , placerea de a traii. Parerea mea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.