Gayatri – Mantra Luminii

În momentul în care începem să aprofundăm diverse practici spirituale, cum ar fi yoga sau meditația, putem incepe să auzim din ce în ce mai des despre “mantre”.

Dar ce anume este, mai exact, o mantra și cum ar trebui să o folosim?

Cuvântul ”mantra” poate fi împărțit în două: “om”, care înseamnă „minte” și “tra”, care înseamnă “transport” sau “vehicul”. 

Cu alte cuvinte, o mantră este un instrument al minții – un sunet sau o vibrație puternică, pe care o putem folosi pentru a intra într-o stare profundă de meditație.

Mantrele sunt specifice sanscritei, considerată a fi limbajul sacru prin care ființa umană are acces la conexiunea cu divinitatea. Potrivit lui Pandit Vamadeva Shastri (Dr. David Frawley), atunci când sunt alese cu grijă și folosite în tăcere, mantrele au capacitatea de a ne ajuta să ne transformăm impulsurile și obiceiurile negative subconștiente. Atunci când sunt rostite sau cântate, ele accesează puterea vindecătoare a Pranei (energia forței de viață). În practicile vedice tradiționale, ele sunt folosite pentru a energiza și a accesa stările elevate  ale conștiinței.

Pentru ca efectele sale să se manifeste în viețile noastre, mantra, ca practică spirituală, ar trebui susținută în mod regulat, timp de mai multe luni. La sfârșitul zilei, ea este menită să ne aducă înapoi la simplitate. Trăim într-o lume atât de complexă, încât este ușor să ne pierdem în toate detaliile vieții cotidiene. Mantrele ne pot ajuta să revenim la o abordare simplistă a vieții și să ne concentram asupra acelor lucruri care ne inspiră și care ne fac cu adevărat fericiți și împliniți.

Gayatri – Mantra Luminii

Om bhur bhuvah svah
tat savitur varenyam
bhargo devasya dhimahi
dhiyo yo nah prachodayat.

Gayatri Mantra este una dintre cele mai vechi mantre, iar mesajul său este oferit întregii umanității. O adevarată comoară de înțelepciune, ea poate fi folosită de orice ființă umană pentru a se conecta cu scopul suprem al vieții sale. Poate fi folosită ca o invocație, rugăciune sau cântec, prin care ne putem ridica nivelul de constiință. După spusele lui Douglas Brooks, profesor de religie la Universitatea din Rochester și profesor în tradiția yoga Rajanaka, aceasta este cea mai sacră mantră a tradiției vedice. Această mantră este de fapt, un imn inchinat lui Savitur, zeul soarelui. Potrivit lui Brooks, simbolul soarelui care apare în această mantră, reprezintă atât soarele fizic, cât și lumina divină care se află în toate formele de viață, în fiecare moment.“Mintea vedică nu separă prezența fizică a soarelui de semnificația sa spirituală sau simbolică”, spune el.

Este esențial să cunoaștem înțelesul acestei mantre, deoarece ele ne ghideaza spre a crea și integra în viața noastră conexiunea dintre inimă și întreaga existență. Iată câteva dintre multiplele traduceri ale aceste mantre:

“Medităm asupra Luminii Soarelui si a Conștiinței Divine,
Care stimulează puterea noastră de percepție spirituală;
Fie ca ea să ne deschidă inimile și să ne lumineze intelectul.” (I. K. TaImni)

“Ființă infinită, omnipotentă, omniscientă și omniprezentă, binecuvântează-mă cu înțelegere și claritate corectă.” (Swami Srikantananda)

„Contemplăm strălucirea luminii din pământ, aer și cer. Fie ca grația și strălucirea luminii divine să ne inspire mințile.” (Douglas Brooks)

În esență, atunci când este cântată, recitată sau șoptită, Gayatri ne încurajează să recunoaștem și să integrăm următoarele aspecte:

1. Existența unei energii prezente peste tot, în orice și în oricine – inclusiv în noi înșine;

2. Fiecare dintre noi ar trebui să încerce să canalizeze această energie, în scopul acumulării de înțelepciune;

3. Conexiunea cu acesta energie omniprezentă cât mai des posibil, are rolul de a ne ajuta să îi accesăm frecvențe binefăcătoare.

Interpretarea muzicală a acestei mantre:  http://bit.ly/2FQobLS


Credem în libera circulație a informației și dorim să împărtășim tot ceea ce are potențialul de a inspira și ajuta evoluția atât individuală, cât și colectivă.
Dacă v-a placut acest articol și doriți să îl introduceți pe pagina sau blogul dumneavoastră, sunteți încurajați să o faceți prin simpla citare și crearea unei legături spre adresa acestui site. Vă mulțumim!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.