Calatoria Chakrelor si Rolul Fiecareia in Constiinta Umana

 

Se spune ca la inceput nu era nimic in afara de scanteia constiintei divine. Din aceasta scanteie, intreaga creatie a luat nastere, formand vortexuri nesfarsite de energie. Universul este format din aceste vortexuri in miscare continua, invartidu-se in jurul propriei axe si in jurul Soarelui, unul dintre multele stele care ofera suport vietii. Planeta noastra se invarte in spatiu, fiind formata din cele 4 elemente: pamant, apa, foc si aer – o planeta a sunetului, a frumusetii si a constiintei; o retea interconectata care are propriul sau echilibru perfect.

Aceasta planeta, care este casa noastra, este vortexul creator de viata, fiind generat de catre spiritul divin, care apoi se materializeaza in plan fizic, asa cum il vedem noi. Este unul dintre multiplele lumi create in acest fel. Tatal este Cerul, iar mama este Pamantul – intre cei doi se afla cele 7 nivele de manifestare care conecteaza cerul cu pamantul. Acestea sunt pietrele de sprijin care leaga materia de spirit. Asa cum noi suntem interconectati unii cu altii prin intermediul energiei vitale, cele 7 centre sunt interconectate intre ele prin intermediul corpului nostru, trezind constiinta spiritului si fiind cunoscute sub denumirea de “chakre”. Miscarea lor de rotatie provine din intersectia a doua curente distincte : unul care este directionat in sus, iar altul directionat in jos. Centrele isi incep miscarea de rotatie precum cea a unor roti care te indruma in calatoria vietii tale. Impreuna, acestea creeaza formula Intregului, in care sunt integrate toate aspectele fiintei noastre: mintea, corpul si spiritul.tuning-510x652

Corpul nostru reprezinta un vehicul care ne-a fost dat pentru a ne duce la bun sfarsit aceasta calatorie pe care o numim “viata”. El este reprezentarea noastra in planul material  si orice schimbare pe care el o dezvolta, este traducerea propriei noastre constiinte in forma fizica.

Locatia fiecarei chakre ofera insemnatate nivelului de constiinta caruia ii corespunde. In cele ce ce urmeaza, vom incerca sa detaliem putin rolul si calitatile fiecarei chakre in raport cu corpul nostru, cat si modul lor de interactiune sinergetica.

root-chakra1

1. Muladhara sau chakra radacinii – este prima chakra, se afla la baza coloanei vertebrale si reprezinta simbolul lumii materiale – forta care traduce energia in forma si creaza densitatea lumii fizice.

Elementul reprezentativ este Pamantul si este centrul care reprezinta instinctul de supravietuire si conexiunea dintre Matrixul Pamantului cu Viata. Atunci cand viata ne este amenintata, experimentam frica, iar atunci cand frica este prezenta constant in viata noastra, este un prim semn ca aceasta chakra nu functioneaza corect. Pentru a o activa, este nevoie sa ne depasim fricile interioare prin constientizare si acceptare.  Se crede ca energia zeitei Kundalini este incolacita de 3 ori in jurul acestei chakre, legand intreaga materie. Cand aceasta se trezeste, calatoria energiei Kundalini de-a lungul coloanei vertebrale trece pe rand, prin fiecare chakra ajungand la cea a Coroanei (Sahasrara), in cautarea partenerului sau, numit Shiva, care o asteapta intr-o stare de constienta pura. Numele de “muladhara” inseamna sprijin si suport. Pentru a avea o baza temeinica care sa sustina calatoria pana sus, avem nevoie sa fim “inradacinati” prin a ne conecta cu natura. Aici ajungem acasa, la pacea, linistea si conexiunea care se afla in mediul natural. Culoarea reprezentativa este rosul. Este asociata cu zona coccisului, baza coloanei vertebrale, dar si cu picioarele, oasele, intestinul gros si dintii. Verbul asociat acestui centru este “a avea”. Mai este cunoscuta ca fiind “lotusul cu patru petale”.

Sacral-Chakra (1)

2. Svadhisthana sau chakra Sacrala care se traduce prin “spatiul personal” sau “spatiul intim”, este a doua chakra si reprezinta Miscarea, sexualitatea, senzualitatea, emotiile si placerea.

Elementul sau este “APA” si reprezinta cursul continuu al dualitatii. Opusele se atrag in dorinta lor de a deveni un intreg. Aici intram in contact cu miscarea interioara a energiei vitale, atrasa de curentii sufletului nostru si manati de dorinta si placere. La nivelul aceste chakre, energia Kundalini se desparte si se uneste, invartindu-se constant intr-un echilibru perfect. Ea este localizata la nivelul soldurilor, a pelvisului, acestea fiind centre ale miscarii, ale dorintelor si senzatiilor. Constiinta noastra trece de la senzatia de unitate, la cea de dualitate. Intelegerea sinelui se face acum prin constientizarea separarii. Placerea apare din dorina de a ne reconecta cu celalalt, de a ne transcede separarea si de a evolua impreuna ca un intreg. Intervine conceptul schimbarii, care este un element de baza al constiintei si care vine pentru a ne provoca atentia. Fara schimare nu exista evolutie, iar dualitatea este forta care motiveaza miscarea si schimbarea. La baza dualitatii se afla unitatea primordiala, iar dorinta dualitatii este aceea de a se uni. Precum doua corpuri conectate unul cu celalalt, ele devin unul singur prin intermediul imbratisarii pasionale si extatice. Aceasta chakra este localizata in partea de jos a abdomenului, in zona genitala, a pantecului. Culoarea reprezentativa este portocaliul. Verbul sau reprezentativ este “a simti” si este simbolizata de “lotusul cu sase petale”.

solar-plexus-chakra3. Manipura sau chakra Plexului Solar. Dupa ce materia este impreunata cu miscarea, trecem la cel de-al treilea element, cel al energiei, reprezentat de Foc. Aici, scanteia divina a constiintei aprinde focul dorintelor noastre care vitalizeaza intreaga fiinta, pulsand in flacari de energie si lumina. Rolul ei este de a ne trezi si a ne transforma exact asa cum focul transforma materia in caldura si lumina. Focul “distruge” forma, urcand in sus, si calauzind forma spre o noua dimensiune – cea a caldurii si a luminii. Ea ne intareste dorinta spre realizare.  Aceasta “flacara” trebuie mentinuta vie prin tot ceea ce facem pentru a ne oferi libertatea si puterea de care avem nevoie in fiecare zi. Acest centru ne incurajeaza sa dizolvam egoul, rezistenta, dependenta si asteptarile. Ne elibereaza de tot ceea ce este repetitiv si fix in viata noastra, transformandu-ne prin vointa si ambitie. Locul sau in corp este plexul solar, acolo unde de multe ori simtim “fluturasii” atunci cand suntem emotionati sau cand este scazuta increderea in fortele proprii. Acest centru este asociat cu Soarele, care produce caldura si energie. Culoarea sa este galbenul si este asociata cu pancreasul si glandele suprarenale, sistemul digestiv si muschii. Verbul sau este “a face”. Este simbolizata de lotusul cu zece petale.

Trebuie observat faptul ca toate chakrele sunt interconectate intre ele si fiecare este o parte a campului unificat de constiinta. Ele nu functioneaza independent una de cealalta. Materia (prima chakra), miscarea (a doua chakra) si energia (a treia chakra) sunt calitati inseparabile ale lumii fizice. Primele trei chakre reprezinta trinitatea principiilor fundamentale care au rolul de a regla corpul fizic. Impreuna, formeaza un dans al cauzei si al efectului, care ne ofera actiune in viata.

 

heart-chakra-image

4. Anahata sau chakra Inimii – este a patra chakra, iar in limba sanscrita, cuvantul inseamna “de neatins”. Elementul sau reprezentativ este Aerul, care se ridica in spatiul cerului. Dupa ce am parcurs primele trei chakre, mai active, ajungem la cea de-a patra, care ne imbratiseaza cu caldura si puritatea ei. Serpentina Kundalini se ridica in vazduh, purtandu-ne pe aripile iubirii, pentru a imbratisa trezirea spiritului divin, care ne incurajeaza sufletul sa se deschida. Cu fiecare respiratie, tindem spre infinit, devenind din ce in ce mai usori si mai nelimitati. Ajungem in mijlocul sistemului chakral, acesta fiind reprezentat de centrul inimii, al esentei, al profunzimii, al locului in care cerul se uneste cu pamantul. Rolul acestei chakre este acela de a integra si echilibra diferite aspecte ale fiintei noastre. In acest sens, ea ne ofera directie, iar in acestea se afla semintele linistii interioare. Anahata este centrul iubirii. Spiritul se intalneste cu materia. Aceasta iubire este diferita fata de iubirea sexuala sau pasionala, oferita de cea de a doua chakra, Svadhisthana, care este o iubire stimulata de prezenta altei persoane. A patra chakra ne ofera o iubire care radiaza din interior spre exterior, aducand iubire, compasiune, conexiune empatica indiferent de ceea ce intalneste in calea sa. Aceasta iubire izvoraste din pacea interioara si din acceptarea propriei persoane. Este o iubire eterna si constanta pe care o purtam in noi atunci cand forma fizica este conectata cu forma spiritului. Culoarea ei este verdele, iar locul in care este situata in corp, este pieptul. Este asociata cu glanda timus, inima, plamanii, bratele, iar verbul sau definitoriu este “a iubi”. Simbolul ei este lotusul cu doisprezece petale.

throat-chakra (1)

5. Vishuddha sau chakra Gatului – numele sau inseamna purificare, iar elementul reprezentativ este Sunetul. De asemenea, este strans legat si de partea eterica, a spiritului, deoarece acest centru este primul dintre cele trei care se afla in partea de sus a corpului, toate fiind reprezentative esentei spirituale. Aici se afla sunetul emanat de inima, fiind armonia, expresia si sincronizarea vocii cu adevarul launtric.  Este expresia individuala care conecteaza adevarul inimii cu cel al spiritului. Creativitatea, muzica, poezia sunt transferate in timp si in spatiu, intrunind toate aspectele fiintei. Materia se misca, producand energie ca suport al iubirii, iar vibratia tuturor acestor elemente are ca rezultat sunetul si vocea. Cu cat urcam in sus pe coloana chakrelor, se spune ca fiecare chakra vibreaza la un nivel din ce in ce mai inalt, mai rapid si mai eficient. Vibratia este caracterizata de ritm, de repetitivitatea unei frecvente, care este manifestul constiintei noastre. Peste tot in natura intalnim ritmul: anotimpurile, ziua si noaptea, ciclul lunii, respiratia si bataile inimii noastre. Exact ca si schimbarea, ritmul este un aspect fundamental al vietii si constiintei. Ritmul este integrarea tuturor partilor dintr-un sistem, iar acest lucru poate fi asemanat cu orchestra unei simfonii. Nu suntem constienti de fiecare instrument in parte, ci doar de muzica care rezulta din fuziunea lor. Culoarea reprezentativa este albastrul deschis, fiind asociata cu glanda tiroida, gatul, umerii si bratele. Verbul reprezentativ este “a vorbi”, iar simbolul sau este lotusul cu saisprezece petale.

AJNA CHAKRA

6. Ajna sau “Al Treilea Ochi” – inseamna “a percepe”, si “a comanda”. Este asociata cu Lumina, cu Vazul, dar si cu intuitia, imaginatia, viziunea si clarviziunea. Aceasta este chakra in care ne putem gasi propria lumina interioara. Ea aduce la suprafata frumusetea launtrica, este centrul meditatiei si ne focalizeaza spre iluminarea spiritului. Ne ofera posibilitatea de a internaliza lumea exterioara, dar si aceea de a o externaliza pe cea interioara. Este centrul care transcede timpul si spatiul prin imaginatie. Fiind localizata in spatiul dintre sprancene, este asociata cu “al treilea ochi”, care este reprezentativ perceptiei psihice exact asa cum ochii nostrii sunt organe ale perceptiei creierului. Al treilea ochi “vede” mai mult decat ceea ce se afla in realitatea fizica, oferindu-ne introspectie si ajutand-ne sa “citim printre randuri” pentru a ne usura intelegerea asupra realitatii. Prin intermediul interpretarii senzoriale a luminii, obtinem informatiile corespunzatoare realitatii din jurul nostru. Perceptia noastra este strans legata de nivelul la care este dezvoltat acest centru. Abilitatile vizuale pot sa difere de la nivelul de observare a realitatii imediate pana la nivelul de observare a realitatii extrasenzoriale (clarviziune). Aceasta chakra are culoarea indigo, este asociata cu glanda pineala, cu ochii, iar verbul reprezentativ este “a vedea”. Simbolul acestui centru este lotusul cu doua petale.

crown-chakra

7. Sahasrara sau chakra Coroanei – Este ultima chakra, si inseamna “locul cu o mie de petale”. Este asociata cu Gandul, iar functia sa este constientizarea. Dupa ce am urcat pe coloana chakrelor in sus, ajungem in centrul de manifestare al constiintei. Aceasta ne ofera conexiunea cu inteligenta divina, fiind mijlocul prin care se creeaza constientizarile si intelegerea noastra in raport cu lumea. Acest centru este spatiul in care sinele atinge eliberarea suprema. Precum coroana unui rege, a saptea chakra reprezinta ordinea si organizarea, fiind constiinta care gandeste, motiveaza si ofera forma activitatilor noastre. Este adevarata esenta a fiintei umane. In raport cu mintea constienta, ea reprezinta intelectul si sistemul nostru de gandire, iar in raport cu mintea supraconstienta, este spatiul constiintei divine. Atunci cand ajungem la nivelul acestei chakre, sufletul nostru a trecut deja prin toate elementele: de la Pamant (Muladhara), la Apa (Svadhisthana), la Foc (Manipura), Aer (Anahata), Sunet (Visuddha) si Lumina (Ajna), iar acum ajungem la sursa constiintei pure, pe care o experimentam prin Gand. Fiecare centru ne ofera un nivel diferit de eliberare si manifestare, iar acum intalnim constiinta infinita impreuna cu cele mai inalte dimensiuni ale sale. In filozofia yoghina se spune ca acesta este spatiul atribuit iluminarii spirituale, care este pozitionat deasupra oricaror simturi sau limitarilor trupesti. In acelasi timp, filozofia tantrica sustine ca prin intermediul simturilor este atinsa iluminarea suprema. Cu toate acestea, sistemul chakrelor admite ambele teorii, acesta fiind si un spatiu in care intelectului aduna informatiile exterioare, dar si un spatiu in care informatiile interioare sunt transformate in intelepciune. Gandul este elementul fundamental al manifestarii constiintei, iar functia acestei ultime chakre este aceea de “a cunoaste”, exact asa cum celelalte chakre sunt responsabile pentru a vedea, a vorbi, a iubi, a face, a simti si a avea.

Integrarea Chakrelor si Rolul lor in Constiinta Colectiva

Dupa ce am parcurs in sens ascendent aceasta calatorie a fiecarei chakre, energia urmeaza sa isi inverseze directia, coborand dinspre a saptea chakra, spre prima chakra. La urcare, fiecare chakra ne-a oferit sprijinul sau spre a cunoaste diverse forme de eliberare si ne-a deschis orizonturile spre constientizarea sinelui. Ne-a sprijinit in a ne elibera de tot ceea ce este repetitiv in viata noastra si face loc pentru ceea ce este nou. La coborare, energia descendenta a chakrelor le transforma pe acestea in condensatori ai constiintei, asemenea unor recipiente care utilizeaza fluidul pe care il colecteaza. Chakrele sunt spatiile subtile ale corpului nostru, care permit constiintei divine sa se manifeste in plan fizic. Rolul acestui proces este ca informatiile colectate din planul constiintei sa isi gaseasca calea spre manifestare si de a le transpune in realitatea cotidiana. Atunci cand una dintre ele este blocata, cantitatea de informatie care este stocata este limitata.

In momentul in care toate chakrele sunt energizate si iluminate, corpul nostru devine o cale de comunicare perfecta intre cele doua lumi: cea a materiei cu cea a spiritului.

Sistemul chakrelor ne ofera si o perspectiva evolutiva asupra constiintei colective. El integreaza toate aspectele si elementele vietii atat la nivel individual cat si la nivel colectiv. Toti cei care sunt la curent cu evenimentele globale, recunosc faptul ca trecem printr-o transformare colectiva masiva. Daca e sa privim printr-o perspectiva mai larga, omenirea isi incheie transformarile si provocarile care tin de cea de-a treia chakra, Manipura, a carei natura este dominata de forta, energie, ambitie, putere, agresiune, autonomie si ego. In cele ce urmeaza, vom renunta progresiv la toate aceste aspecte, pentru a ne indrepta atentia spre calitatile celei de-a patra chakre, Anahata. Aceste calitati sunt regasite in spatiul inimii, al calmului, al frumosului, al iubirii universale si al compasiunii. Dupa ce ne-am invatat si integrat toate lectiile care tin de natura noastra egotica, incepem sa ne desprindem de acestea, prin asimilarea noilor energii care sustin evolutia umana la momentul actual. Tot mai multi oameni sunt martorii trezirii acestui spatiu din sufletul lor care ii indeamna sa isi urmeze impulsul spre a crea o lume mai buna. Pentru unii suna ca o fantezie utopica si greu de crezut mai ales in conditiile actuale, care ne atrag atentia asupra haosului aparent in care ne aflam. Cu toate acestea, sa nu uitam ca inaintea oricarei ordini, s-a aflat intotdeauna haosul. Desi nu este un proces de transformare foarte confortabil, este necesar sa ne pastram increderea si sa privim inainte spre ceea ce dorim sa faca parte din realitatea noastra.

awake_could_be_so_beautiful_by_parablev-d3kwvkt

 

sursa de inspiratie : “The Wheels of Life”, Anodea Judith
Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva. Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site. Va multumim!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.