Beneficiile Meditatiei in Educatia Copiilor

“Daca fiecare copil de 8 ani ar fi invatat sa mediteze, am elimina violenta din lume intr-o singura generatie.” Dalai Lama

Cum ar fi daca meditatia ar face parte din programul obisnuit al copiilor? Daca fiecare copil ar reusi sa se conecteze la esenta sa interioara, orice intentie de a face rau s-ar dizolva. Meditatia nu este altceva decat un mijloc prin care putem ajunge la cunoasterea adevarului despre cine suntem cu adevarat.

Problema in societatea de astazi este ca fugim incontinuu de noi insine, respectiv de adevar. Suntem atat de preocupati si de identificati cu munca si cu evenimentele sociale, incat foarte rar ne facem timp pentru a ne conecta la esenta noastra interioara. Cei mai multi dintre noi invata sa fie ceea ce nu sunt. meditation2Invatam sa ne “integram”, sa ne conformam si sa acceptam normele sociale. Invatam cum sa purtam masi atunci cand interactionam unii cu altii. Invatam cum sa fim sclavii propriului ego, care de cele mai multe ori este un ego ranit. Devenim atat de priceputi in fuga fata de propria persoana, incat devine insuportabil sa mai dam jos acea masca cu care am devenit atat de confortabili in a o purta. In consecinta, ne tradam propria persoana si oferim egoului toata libertatea de care ar trebui sa beneficiem noi. Devenim ignoranti fata de oameni si fata de orice vietate care se afla pe fata Pamantului. Ne vindem sufletul pentru o iluzie asupra a ceea ce suntem, iar in adancul nostru, stim ca de fapt, ceea ce facem este sa fugim de propria persoana. Multi dintre noi nici nu mai speram la reconectarea cu sinele nostru pentru ca deja am fugit mult prea departe si este deja prea greu sa acceptam nevoia schimbarii.

Ce ar fi daca ne-am opri din aceasta goana? Ce ar fi fost daca am fi fost invatati de mici cum sa ne acceptam, sa ne iubim si sa ne incurajam fara a astepta mereu acest lucru din exteriorul nostru ca pe o recompensa? Daca adultii ar introduce in programul copiilor meditatia? Acestia nu ar mai fi atat de afectati de propriile lor nesigurante si ar invata sa traiasca in prezent, in loc sa incerce sa ajunga altundeva, sa incerce sa faca sau sa devina mereu altceva decat sunt. Meditatia este o unealta prin care putem sa ne oferim acea doza semnificativa de directie si sens dupa care toti tanjim atat de mult. Toti cei care isi incep calatoria pe drumul autocunoasterii, constientizeaza ca meditatia ne ofera posibilitatea de a ne auzi sufletul, de a ne urma cele mai adanci pasiuni si de a ne alinia cu sensul vietii noastre. Copiii care ar fi invatati de mici despre ceea ce inseamna meditatia, nu ar mai fi atat de afectati de stres, griji si boli. Si-ar dezvolta conectivitatea cu toate fiintele vii si ar inceta sa mai duca lupta competitivitatii cu colegii lor, care de cele mai multe ori lasa 9 din 10 copii dezamagiti de propria persoana atunci cand doar unul iese invingator.
Este crucial sa oferim copiilor educatia puterii prezentului si al detasarii de iluziile in care noi insine, ca adulti, ne-am lasat prinsi (si pe care, inca multi dintre noi le acceptam ca fiind reale). Pentru a reusi sa facem acest lucru, este necesar sa ne identificam rolurile ca adulti, sa ne asumam responsabilitatea importantei pe care o avem in educatia tinerelor generatii, si sa devenim noi insine exemple de urmat.

Desi o astfel de realitate pare greu de perceput ca fiind posibila, in principal deoarece practica meditatiei necesita o anumita putere de concentrare, sa nu uitam totusi faptul ca puterea copiilor de a invata ceva nou este mult mai mare decat cea a unui adult.

Norma Sullivan, purtator de cuvant pentru Meditatia Transcedentala din Regatul Marii Britanii, sustine ca un copil care a trecut de varsta de 5 ani reuseste sa stapaneasca practica meditatiei: “La aceasta varsta este inca prea devreme pentru a i se cere sa stea cu ochii inchisi, dar poate invata tehnica mersului propusa de meditatia transcedentala –  o forma simpla de meditatie care implica repetarea unui sunet.” Dupa fiecare sesiune, sustine ea, “copiii se simt mai relaxati, mai fericiti si gandesc mai clar.”

David Lynch, regizorul american, actor, artist vizual si scriitor, este un sustinator al acestei practici pe care si-a insusit-o incepand cu anul 1973. In anul 2005, el a infiintat o fundatie non-profit, numita David Lynch Foundation For Consciousness-Based Education and Peace, care sustine si finanteaza predarea meditatiei in scoli. Pe website-ul fundatiei sale, el declara: “practic meditatia de mai mult de 30 de ani. Acest lucru mi-a schimbat viata si lumea.” In cartea sa “Catching the Big Fish: Meditation, Consciousness and Creativity”, Lynch descrie felul in care practicarea zilnica a meditatiei ii permite sa se conecteze cu propria sa sursa de creativitate si inspiratie, precum si faptul ca ii ofera puterea de a-si duce la bun sfarsit toate proiectele pe care si le propune. El simte ca este necesar sa transmita mai departe mesajul experientei sale pentru a contribui la “salvarea generatiile urmatoare”.

Constientizarea rolului meditatiei in viata fiecaruia dintre noi este foarte utila. Acest lucru a fost demonstrat in repetate randuri prin studii clinice care au aratat faptul ca practicarea ei protejeaza corpul de boli si imunatateste puterea de concentrare a atentiei.
Spre exemplu, un studiu condus de Schneider, Grim & Rainforth a implicat 201 de barbati si femei care au facut parte din programele de meditatie transcedentala si de educatie a sanatatii. Dupa 5 ani si jumatate, acestia au aratat o reducere a riscului de atac de cord cu 48% mai scazut decat in faza incipienta.
Un alt studiu, realizat de Pagnoni & Cekic, compara materia cenusie a creierului a unui grup care practica meditatia zen cu cea a unui alt grup, care nu mediteaza deloc. Se stie ca materia cenusie a creierului se diminueaza odata cu inaintarea in varsta. Cei care au facut parte din grupul meditatiei zen, nu au aratat nici o modificare a materiei cenusii, aceasta pastrandu-se constanta, in contrast cu cei care nu si-au insusit aceasta practica. In concluzie, cei care au sustinut studiul au declarat faptul ca practicarea meditatiei este benefica in functionarea multiplelor mecanisme neurologice, iar efectele pozitive se observa chiar si numai dupa cateva luni.
Studiul Lazar & Kerr et al. prezinta o concluzie asemanatoare, care sustine ca meditatia realizata regulat poate incetini subtierea cortexului frontal, asociata cu inaintarea in varsta.
Un alt studiu, realizat de Goyal & Singh et al., studiaza 3515 de participanti la meditatie, indicand o scadere semnificativa a anxietatii, a depresiei si suferintei, atat fizice, cat si emotionale.

Din pacate, la un anumit nivel, meditatia inca este un subiect controversat, deoarece este considerata a fi parte dintr-un cult religios, fiind o practica specifica religiei hinduse. Cu toate acestea, tehnica meditatiei predateaza hinduismul cu aproape 5000 de ani si nu este altceva decat o metoda de calmare a activitatii de la nivelul creierului, care ne ajuta sa ne directionam eficient atentia spre ceea ce dorim.

Este util sa recunoastem faptul ca pentru a putea trai armonios unii cu altii, trebuie sa invatam sa descoperim cum sa traim in armonie in primul rand cu propria persoana. Daca fiecare dintre noi ar gasi cea mai eficienta metoda de a se armoniza cu esenta sa interioara, multe dintre grijile si problemele noastre ar disparea. Meditatia este o metoda eficienta, oferind rezultate evidente, si este o optiune minunata absolut pentru toti cei care aleg acesta varianta.

Sa ne imaginam o lume in care generatiile viitoare vor avea cu adevarat de castigat de pe urma beneficiilor extraordinare ale acestei practici, de adevarata cunoastere de sine si de potentarea tuturor aspectelor creative si constructive. Ca adulti constienti, avem responsabilitatea de a oferi o directie pozitiva celor mici, astfel incat sa contribuim semnificativ la crearea unei lumi in care viata este respectata si care sa nu mai necesite acte de violenta pentru a combate ceea ce nu este functional. In loc de a incerca mereu sa schimbam ceea ce este in jurul nostru, trebuie sa constientizam ca este mai usor sa cream ceea ce ne dorim fara a mai lupta mereu impotriva modelelor care nu ofera rezultate pozitive. Bineinteles, acest lucru implica un grad de constienta ridicat, iar in acest sens, meditatia este una dintre practicile eficiente care sustin asumarea unei responsabilitatii constiente si o evolutie creativa, bazata pe recunoasterea adevaratelor aspecte de valoare, atat de necesare lumii in care traim.

1378669_351203895069734_8791899397007366351_n

Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva. Daca proiectul nostru va inspira si simtiti ca aveti un mesaj de transmis, puteti sa ne trimiteti articolele voastre, folosind sectiunea de “CONTACT”, din meniul principal. 

Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site.

De asemenea, acest proiect doreste sa se autosustina, iar sprijinul in acest sens este mereu binevenit. Orice contributie este apreciata cu mult drag, ajutandu-ne sa ne dezvoltam viziunea. Va multumim! 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.