Anxietatea sociala este asociata cu Empatia

sociall

Cei care sunt familiarizati cu anxietatea sociala vor intelege cat de dificile pot fi interactiunile sociale pentru cei care sufera de aceasta problema. Situatii simple, cotidiene care par a fi perfect normale pentru majoritatea oamenilor, precum dicutia cu un strain, pot crea simptome asociate cu anxietatea si stresul: batai rapide ale inimii, tremurat, transpiratie excesiva, etc.

Nu este vorba despre simple simptome fizice. Se pare ca persoanele care au anxietate sociala nu pot avea o viata “normala” in adevaratul sens al cuvantului – intalnirea cu persoane noi, legarea prieteniilor, iesitul in oras si petrecerile – aproape orice situatie sociala provoaca discomfort si confuzie.

Multe dintre aceste pesoane au impresia gresita ca au o problema si ca trebuie sa se corecteze. Dar nu intotdeauna este asa cum pare, de cele mai multe ori existand cauze mai profunde la baza acestei anxietati decat ne imaginam.

Din perspectiva psihiatrica, cauza fobiei sociale este asociata cu frica de a fi judecat de ceilalti.Dar daca totusi persoanele care sufera de anxietate sunt pur si simplu mult prea sensibile la energiile si emotiile altora? Daca acestea sunt resimtite atat de intens si devastator, incat persoanele in cauza sa fie fortate prin natura lor sa evite interactiunea sociala?

Un studiu publicat in 2011 arata faptul ca cei care sufera de fobii sociale sunt hipersensibili la starile mentale ale altor oameni. Asta inseamna ca ei pot percepe si distinge cu usurinta emotiile, fricile sau gandurile celor din jur, fapt caruia i se atribuie denumirea de “empatie”, cu alte cuvinte – persoane capabile de a simti si a-si insusi energiile altora.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii acestui studiu au evaluat nivelul empatiei a 21 de persoane cu un grad foarte ridicat de anxietate sociala si 22 de persoane cu un grad scazut de anxietate sociala. Ceea ce s-a descoperit a fost ca primul grup de participanti au dovedit tendinte empatice mult mai ridicate fata de al doilea grup si ca sunt capabile sa recunoasca cu acuratete starile mentale ale altor persoane.

Rezultatul arata ca persoanele cu fobie sociala “demonstreaza un profil unic social-cognitiv – cu tendinte cognitive empatice ridicate si acuratete in recunoasterea starilor mentale afective”. Cu siguranta, este nevoie de studii la scara mult mai larga pentru a confirma aceasta ipoteza, dar cu toate acestea, rezultatele par a fi destul de convingatoare.

Ce inseamna asta pentru persoanele care sufera de fobii sociale? Inseamna ca sunt de fapt persoane foarte deosebite, si in nici intr-un caz nu sufera de vreo boala mentala. Ei detin rarul dar al empatiei, ceea ce ii face in stare sa simta experientele emotionale sau mentale ale celor din jur. Cu toate acestea, valul emotiilor sau al starilor mentale pe care acestea il primesc este atat de greu de suportat, incat uneori creierul provoaca anumite simptome menite sa protejeze corpul de aceasta “poluare energetica”.

Asadar, daca suferi din cauza anxietatii sociale, este necesar sa nu uiti ca nu este nevoie sa “corectezi” aceasta traire, fiindca ea nu trebuie vazuta ca o problema – trebuie doar sa gasesti ambientul potrivit si ocupatia care ti se potriveste cel mai bine personalitatii si stilului tau de viata. In loc sa te expui situatiilor sociale pentru a-ti depasi aceasta conditie si a deveni mai “social”, fii atent la oamenii cu care te inconjori in fiecare zi. Nu incerca sa fii “normal” si sa faci ceea ce fac ceilalti doar de dragul de a te integra – in acest fel nu vei fi niciodata fericit. In loc sa faci asta, concentreaza-te pe ceea ce simti in interiorul tau, ai incredere si asculta-ti sufletul. Cu cat ajungi mai repede intr-un mediu in care calitatile sa iti fie apreciate si incurajate , cu atat ajungi mai repede sa traiesti in armonie cu natura ta interioara.

970059_10151494222632011_1373254140_n

Sursa : http://themindunleashed.org/
Credem in libera circulatie a informatiei si dorim sa impartasim tot ceea ce are potentialul de a inspira si ajuta evolutia atat individuala, cat si colectiva.
Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, preluarea informatiilor se poate face prin simpla citare si trimitere spre adresa acestui site.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.