4 Modalitati Practice de Meditatie Pentru Copii

Fotolia_55408105_ChildMeditating

Cand vorbim despre meditatie si despre copii, in mintea noastra apare un mare semn de intrebare. Cu toate acestea, traim intr-o lume a simturilor, iar copiii au nevoie de liniste si calm la fel de mult cat au nevoie si adultii. Unele dintre beneficiile meditatiei sunt acelea ca pot contribui atat la concentrare, cat si la echilibrarea sistemului mental si emotional. Aceasta practica ofera micutilor nu numai o stare de stabilitate si echilibru, ci si un inalt grad de flexibilitate in tot ceea ce ei intreprind.

In timp ce pentru adulti, meditatia are scopul de a orienta atentia spre interior, cand vine vorba despre copii, primul pas spre a medita, este acela de a-i ajuta sa isi exploreze si cunoaste propriile simturi. Urmatoarele exercitii pot fi de ajutor micilor “yoghini” pentru a le oferi o stare de liniste si calm, precum si aceea de a-i ajuta sa-si inceapa, treptat, propriul proces de constientizare:

1.  Asculta!

Invita-ti copiii sa stea in pozitia lotusului si sa tina ochii inchisi. Foloseste un bol tibetan sau un clopotel pentru a-i ajuta sa exploreze sunetul prin simtul auzului. Ghideaza-i spre a asculta sunetele cu multa atentie, iar cand sunetul se opreste, indica-le sa ridice mana. Dupa aceasta, invita-i sa asculte sunetele din jurul lor fara a mai utiliza bolul sau clopotelul. Propune-le sa observe cu atentie care sunete se aud de mai aproape sau de mai departe? Din stanga sau din dreapta? Aceasta tehnica se poate folosi in timp ce merg pe strada sau inainte de a adormi.

2. Canta!

Aceasta meditatie imbina cantatul cu atingerea degetelor, ajutandu-i chiar si pe cei mai mici copilasi sa se linisteasca. Prin utilizarea unui cuvant sau a unei afirmatii  care le este pe plac (ex: “Sunt puternic!”), invata-i ca la fiecare silaba rostita, sa isi atinga cu degetul mare fiecare deget, succesiv, pana ajung la cel mic. Aceasta practica este utila pentru a se linisti atunci cand sunt agitati, si poate fi folosita discret, oricand si oriunde. Se poate canta, sopti sau rosti in gand.

3. Respira!  

Respiratia este mereu cu noi. A-i invata pe copii sa isi constientizeze respiratia inca de la o varsta frageda, este o unealta de mare ajutor.  Invata-i sa numere pana la 5 atunci cand inspira, precum si atunci cand expira. Indica-i sa se foloseasca de degetele de la mana pe parcursul exercitiului. Incetinirea respiratiei ajuta la linistirea mintii, care, dupa cate bine stim cu totii, este mereu activa. Ajuta-i sa isi observe respiratia prin a-i face constienti de fiecare inhalatie si expiratie.

4. Priveste!

Acorda timp pentru a privi norii impreuna cu copiii tai. De asemenea, invata-i ca  atunci cand apar ganduri sau emotii puternice, sa isi imagineze ca acestea se aseamana cu niste nori care vin si trec. Ajuta-i sa inteleaga faptul ca orice trece, ca isi schimba forma, exact precum forma norilor. Constientizarea faptului ca lucrurile sunt mereu in schimbare este foarte important de observat si practicat impreuna cu copiii.

Cu siguranta ca nu este usor sa ii facem pe micuti sa stea linistiti prea mult timp, dar introducerea acestor concepte aduce multe beneficii in vederea unui echilibru interior, pe care acestia il vor putea folosi cu usurinta mai tarziu, in viata lor de adulti.

Multumim pentru inspiratie BodyMindSoulSpirit ♥

Cititi si: Beneficiile Meditatiei in Educatia Copiilor

Carti Recomandate :

Daca proiectul nostru va inspira si simtiti ca aveti un mesaj de transmis, puteti sa ne trimiteti articolele voastre, folosind sectiunea de “CONTACT”, din meniul principal. 

Daca v-a placut acest articol si doriti sa il introduceti pe pagina sau blogul dumneavoastra, sunteti incurajati sa o faceti prin simpla citare si crearea unei legaturi spre adresa acestui site. 

De asemenea, acest proiect doreste sa se autosustina, iar sprijinul in acest sens este mereu binevenit. Orice contributie este apreciata cu mult drag, ajutandu-ne sa ne dezvoltam viziunea. Va multumim! 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.